Напишете дума/думи за търсене

От депресия по празниците страдат работохолиците

Според британски учени причина за чувството на потиснатост по време на празниците може да е забавянето на ритъма и липсата на обичайната натовареност. Това твърдение звучи странно, но психолозите са наблюдавали, че при някои хора именно липсата на ангажименти може да породи депресия. Учените поясняват, че този феномен засяга предимно работохолиците, които са свикнали да нямат изцяло почивни дни, а работят и вечер, и вкъщи, и през уикенда. Именно те са най-податливи на чувство на апатия, когато са във ваканция.

Специалистите подчертават, че при тези хора по време на празниците се наблюдава интересен тип депресия. Тя не ги застига още с първите почивни дни. Напротив те дори може да са обзети от ентусиазъм да се справят с всички ангажименти по празниците – пазаруване на подаръци, приготвяне на вкусни ястия, украсяване на къщата, организиране на тържество. Този тип хора, подчертават учените, са най-дейните в приготовленията за празниците. Но веднъж след като всичко е приключило, в който храната е изядена, красивата трапеза е разхвърляна и подаръците са отворени, идва вълната от потиснатост. Оставането без задачи е истински шок за работохолиците. На лице е парадокс - хората, които са свикнали да имат по сто задачи и да не могат да се наспят, вечно се оплакват, че искат почивка, но когато имат време за такава – се депресират.

Съветът, който специалистите дават на хората, страдащи от потиснатост заради липсата на ангажименти по празниците, е много прост. Според тях не бива да бързаме да се обвиняваме в сериозни психологични проблеми, а просто да си дадем време да привикнем към новия ритъм. Според британските учени след ден-два организмът ни ще свикне и вече няма да се чувстваме потиснати. Специалистите обаче не обръщат внимание на факта, че точно когато свикнем с ритъма без ангажименти и ще стане време да се връщаме на работа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X