Напишете дума/думи за търсене

7 начина за контрол на апетита

Физическо натоварване

10-минутна гимнастика или танци на любима музика ще ви помогнат да понижите напрежението и да се справите с настъпващия апетит. В това отношение полезни са също тичането, ходенето пеша, карането на колело. За да притъпите чувството на глад, може да изпробвате слдното упражнение: застанете пред отворен прозорец, разтворете краката на ширината на раменете, вдигнете ръце и направете 10 дълбоки вдишвания.

Достатъчно вода

За да намалите апетита, 30 мин преди хранене изивайте по една чаша топла негазирана вода. По този начин ще напълните стомаха и ще намалите количеството приемана храна. Освен това, много често бъркаме жаждата с глад, което води до трупане на килограми.

Психологическо състояние

Стресът предизвиква силно чувство за безпокойство и спомага за повишаване на апетита – тъй като подсъзнателно сме наясно, че храната снема усещането за тревожност и дискомфорт. Колкото повече неврничите, толкова повече се усилва апетитът. Вместо да се тъпчете със сладкиши за разтоварване на напрежението, опитайте да се успокоите с други средства – разходка на чист въздух, масаж, среща с любими хора.

Здрав сън

Диетолозите препоръчват да си лягаме не по-късно от 23 часа. След полунощ в спящото тяло се синтезират хормони, които улесняват отслабването. Продължителността на съня трябва да е не по-малко от 8 часа. Липсата на достатъчно сън води до изострен апетит и съответно – до преяждане: организмът е принуден да компенсира недостига на енергия с помощта на храната.

Повишеният апетит преди сън е реален проблем за много хора – оплакването обикновено е, че не могат да заспят от глад, а психологическият и физическият дискомфорт водят до недоспиване. Има ли изход от тази ситуация? В течение на няколко часа след заспиване в главния мозък се активира хипофизата, която изработва веществата лизин и аргинин. Тези аминокиселини синтезират хормона на растежа, който кара организма да преработва мастните клетки в запас от енергия. Ако изпиете преди лягане чаша топло мляко, не само ще намалите желанието за похапване, но и ще подтикнете мастните клетки към активно разграждане.

Възраст

С остаряването клетките в мозъка, които контролират апетита, работят по-зле. Австралийският лекар Зейн Андрюс е доказал, че всеки път след хранене тези клетки са подложени на атака от свободните радикали. В резултат на това сигналът до мозъка, че стомахът е пълен, простига със закъснение и човек изяжда повече храна, отколкото му е необходимо. Това е една от причините по-възрастните хора да страдат по-често от наднормени килограми. Решението е да ограничите простите въглехидрати (печива и сладкиши) – именно те действат разрушително на клетките, контролиращи апетита.

Научете още за здравословното хранене и начините да контролираме апетита си в списание "Рецепти за здраве".

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X