Напишете дума/думи за търсене

7 практически грешки, които правим, докато сме на диета

Oграничили сте храната, а все още не сте свалили и килограм от теглото си? Най-вероятно допускате някоя от най-често срещаните грешки при диетите. Истината е, че дори и да спазвате определен хранителен режим, може да приемате много повече калории, отколкото си мислите. Често има голямо разминаване между това, което знаем, че трябва да правим, за да свалим килограми, и това, което правим на практика.

Като начало спрете да мислите за диетата си. Вместо това се вгледайте внимателно в навиците си и вижте дали там не правите нещо погрешно. Например допълнителната лъжица дресинг към салатата ви осигурява приема на още 75-100 калории, а малко повечето зехтин или масло – още поне стотина. Пробването на ястието, докато го готвите, започването на деня с чаша висококалорично кафе, дояждането на остатъците или дори чашата в повече вино са малка част от онези навици, които провалят опитите ви за отслабване.

Ако искате да постигнете желаното тегло, първо се замислете колко време отделяте на храненето си. Но изобщо не бройте минутите, които ви трябват за приготвянето на обяда, а за колко го поглъщате. Не забравяйте – не се състезавате с никого, оставете за 10 мин забързаното ежедневие и се насладете на всяка хапка, която поемате.

Когато бързате, отхапвате големи парчета, които почти не дъвчете, преди да глътнете. В резултат на това първият етап от сложния процес на храносмилането, който се състои от предъвкване на храната, се пропуска. Големите парчета храна се устремяват към стомаха, който е принуден да се справи с трудната задача да ги смели. Това натоварва много лигавицата на стомаха и може да предизвика стомашни заболявания.

Освен това, когато привършите обяда си за 10 мин, е много вероятно да качите килограми, вместо да смъкнете. В човешкия мозък има център за засищане, който се включва 20 минути след началото на храненето.

Друга грешка е да забравяте да се храните. Сутрин бързате да оставите детето си в детската градина или за работа и така и не закусвате, усещате, че вече е минало 14 ч и сте пропуснали обяда, и си казвате - ще наваксам на вечеря? Много проучвания показват, че това изобщо няма да ви помогне да отслабнете. Истината е, че повечето хора, които се хранят по-малко от три пъти на ден, на края на деня са приели много повече калории, отколкото трябва.

Така че вместо първото нещо, към което посягате сутрин, да е чашата кафе, постарайте се това да е здравословната закуска. Тя трябва да съдържа и протеини, и фибри. Яйце, пълнозърнеста филийка и половин грейпфрут съдържат само 250 калории, но ще ви държат сити до обяд.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X