Напишете дума/думи за търсене

Не пренебрегвайте мазнините, ако искате да отслабнете

Снимка: pixabay
Снимка: pixabay
И в най-медените новини обаче има капка отрова. В случая може да ви разочарова, че всички били наедрели в талията. Но най-голямото увеличение било при страдалците на суперпостно меню - коланът им се удължил средно с 1,2 см. По критерия за талия ядките излизат по-щадящи от маслиновото олио - увеличили талията с 0,37 см, а зехтинът - с 0,85 см. 

По ирония на съдбата точно фокусирането върху общото съдържание на мазнини е заблуда, коментират модерните учени. Обясняват 40-годишното насаждане на грешни убеждения с пренебрегването на спецификата на различните по вид мастни киселини. Смятат, че хората, които са отслабвали с нискомазнинни диети, са го постигали въпреки, а не благодарение на това и основно с полуглад. Най-ентусиазираните смятат, че диетичните насоки трябва да бъдат преразгледани в частта си, в която почиват на остарели, произволни ограничения за общото потребление на мазнини.

Идеята е да се излезе от модела, който обсебва с условни понятия като калория, когато се говори за полезни храни като ядки, растителни масла и дори пълномаслени сирена и кисели млека. Енергийната плътност и общото съдържание на мазнини може да бъдат много подвеждащи, предупреждават модерните диетологични школи. Те смятат, че акцентът трябва да се измести върху съвременните научни доказателства за увеличаване на дяла в менюто на плодове, ядки, зеленчуци, боб, кисело мляко, риба, зехтин и други богати на феноли растителни масла. Съветват още вторият “стълб ” на здравословното хранене да се поеме от минимално обработени пълнозърнести храни и по-малко преработени храни, богати на нишесте, захар, сол, транс-мазнини.

Досегашното абсолютизиране на общите калории води до пренебрежение към качеството на индустриално произвежданите храни и ястията в заведенията. Например отричането на пълномаслените млека отваря вратата за все повече подсладени със захар от типа йогурт. В заведенията пък за оправдаване на етикета "диетично" често се използват продукти, от които са махнати по-полезните естествени мазнини, а на тяхно място са добавени заместители с твърде съмнителна последици за здравето.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X