Напишете дума/думи за търсене

Меню за дами, които искат да отслабват

Момичета и зрели дами спортуват и се чудят защо не свалят нито килограм. Подлагат се на диети и не само че не отслабват, но след време, като им писне да се лишават от любимите си храни, качват двойно повече килца или просто заковават на предишното си тегло. От какво има нужда организмът, когато спортуваме и какви продукти трябва да избягваме, обяснява фитнес инструкторът Ина Миладинова.

“Диета за редуциране на мазнини се прави на общите принципи за здравословно хранене, казва бившата национална състезателка по самбо. - Когато менюто е съобразено с тренировките във фитнеса, резултатите за хармонична фигура са по-добри. Но за да е ефикасен хранителният режим, трябва да е изготвен индивидуално, в зависимост от възрастта, пола, килограмите и натоварването. Факт е, че и за качване на мускулна маса и за сваляне на килограми помага консумирането на еднородна храна. Ако всеки ден ядем само свинска мас, пак ще отслабнем, но няма да постигнем желания ефект.”

Ина Миладинова обяснява, че основните хранителни вещества са белтъчините, мазнините и въглехидратите и не трябва да се лишаваме от тях. Когато не тренираме, диетата трябва да е по-драстична и тогава организмът получава ежедневно по-малко калории. Това стресира тялото и то започва да складира запаси. Когато спрем диетата, се получава йо-йо ефект - качваме повече килограми или се връщаме към предишното си тегло. И за да няма неприятни ситуации за тялото, трябва да има зареждащи и разреждащи дни с приемане на въглехидрати. Така организмът няма време да разбере какво се случва, а именно, че го лъжем, и спира да трупа запаси.

В диетата, която представя инструкторката, има 150 г въглехидрати първия ден, втория са около 180 г, а третия - 0 г. В менюто има и мазнини, богати на калории и така организмът, макар и “лъган”, не е в стрес.

Килограми се трупат от въглехидратите, не от мазнините

“Заблуда е, че като спрем да ядем мазнини, сме на диета, категорична е спортистката. - Простите въглехидрати трябва максимално да се избягват. Те веднага се усвояват от организма и се складират в мастни депа. Някои жени трупат равномерно, но други - само в определени зони. Сред продуктите, които не бива да си позволяваме, са захарните и тестени изделия, шоколадът, медът, плодовете, алкохолът. От плодовете най-бедни на захари са грейпфрутите и ябълките.”

Сложните въглехидрати по-бавно се усвояват от организма. Сред тях са овесените ядки, които са богати на фибри, екструдираният (подсолен) и обикновеният ориз, царевицата, лещата, бобът, някои видове пълнозърнест хляб.

Без мазнини организмът не функционира нормално. В тях има Омега 3, Омега 6 и фолиева киселина, които помагат за изграждането на клетъчната мембрана. Така че маслините, зехтинът, суровите и печени ядки, рибата са задължителни.

Богати на протеини са различните видове месо и яйцата. Червените меса съдържат креатин. Подходящи са особено за спортуващи мъже, които искат да качат килограми. Бялото пилешко месо, пуешкото филе и рибата пък се препоръчват, когато се свалят килограми.

Алкохолът е враг на диетите. Ако спазваме режим на хранене, но вечер си пийваме, нищо не правим.

За течностите важи максимата - колкото повече, толкова по-добре. Газирани напитки и сокове са позволени само в свободния ден, но за този, който има такъв. Най-добре е по принцип да се избягват, защото в 200 г сок или кока кола има около 40 г бързи захари. Освен това в безалкохолните питиета се съдържат подсладители, консерванти, оцветители, от които се задържат подкожни течности, а образуването на целулит е именно събиране на вода и мазнина.

Млечните продукти, съдържат лактоза, която повишава женските хормони и резултатът е трупане на килца. Маслото и маргаринът натоварват жлъчката, черния дроб, повишават лошия холестерол, след което идват инфаркт, инсулт и други болести, затова не бива да се консумират.

Протеините, които се продават във фитнесцентровете, са жизненоважни за трениращите, защото са изолирани от лактоза.

Ина Миладинова, снимка: Кристина Цветкова
Ина Миладинова, снимка: Кристина Цветкова
“Много лекари отричат тези протеини, наричат ги “химикали”, но бебетата защо пият НАН? - недоумява Ина Миладинова. - Протеини се изписват и за възстановяване на жени след раждане, така че не е вярно, че вредят. Една доза от 30 г протеин се равнява на 100 г пилешка пържола. Като си на работа например, е по-добре да вземеш един протеин, ако нямаш време да си хапнеш пържолата. Защото като пропуснеш едно хранене, това веднага забавя метаболизма.”

Инструкторката припомня, че клетката има памет и когато сваляме килограми, организмът се бори да си ги върне. Това е причина след отслабване да задържим теглото си, като продължаваме да се храним здравословно и да спортуваме. Тя е убедена от практиката си, че всеки, който започне да тренира и да се храни правилно, след втората седмица се чувства лек и жизнен, и превръща този ритъм на спорт и хранене в начин на живот. Проумял, че храненето е култура, престава да си причинява енергийни бомби. А и е доказано, че хора, които спортуват, не изпадат в депресия.

Любопитно

Затлъстяването в областта на трицепсите при жените е един от първите признаци за хормонален дисбаланс, както и прекомерното омазняване на кожата на лицето и на косата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X