Напишете дума/думи за търсене

9 хормона, заради които пълнеем, когато не работят добре

Прогестерон

Нивата на прогестерон и естроген трябва да бъдат балансирани в тялото, за да може то да функционира правилно. Нивата на прогестерон може да паднат поради стрес, употреба на противозачатъчни хапчета, менопауза и т.н. Това може да доведе до наддаване на тегло и депресия.

Как да го избегнете:

- Упражнявайте се редовно

- Опитайте медитация

- Избягвайте стреса

Естроген

Той е основният женски полов хормон. Всеки дисбаланс в нивата на естрогена може да доведе до наддаване на тегло. Високите нива на този хормон в тялото може да се дължат или на свръхпроизводството му, или на диета, богата на естроген.

Когато нивата на естроген се повишат, клетките, произвеждащи инсулин, се стресират. Това ви прави устойчиви на инсулин, което води до повишаване нивото на кръвната глюкоза и до напълняване.

Жените в предменопауза имат по-ниски нива на естроген. За да навакса нужния му естроген, тялото започва да търси други източници, които го произвеждат. Такъв източник са мастните клетки. Когато нивата на естроген спадат, тялото започва да превръща всички налични източници на енергия в мазнини, за да попълни нужните му нива глюкозата. Това води до наддаване на тегло.

Как да го избегнете:

- Консумирайте пълнозърнести храни, пресни зеленчуци и плодове

- Избягвайте алкохола

- Упражнявайте се редовно

- Избягвайте обработеното месо

Лептинът

Този хормон регулира енергийния баланс в организма чрез потискане на глада. Но когато ядем храна, богата на захар, свръхпредлагането на фруктоза се превръща в мазнина, която се отлага в черния дроб, корема и други части на тялото. Тези мастни клетки отделят лептин. Когато се отделя все повече и повече от този хормон, организмът губи чувствителността си към него и мозъкът престава да получава сигнали, които ни държат далече от масата.

Как да го избегнете:

- Избягвайте храни, богати на захар. Консумирайте не повече от 3 порции плодове на ден

- Яжте тъмнозелени листни зеленчуци

- Избягвайте обработена храна

- Спете по 7-8 часа на ден

- Бъдете хидратирани

Грелин

Секретира главно от стомаха, грелинът е известен като гладния хормон. Той стимулира апетита и увеличава натрупването на мазнини. Нивата на грелин са високи и когато сме на строга диета, или докато постим.

Как да го избегнете:

- Тренирайте редовно

- Яжте на всеки 2-3 часа

- Пийте 1/2 чаши вода 20 минути преди хранене

- Яжте пресни плодове, зеленчуци и храни, богати на протеини

Мелатонин

Това е хормонът, който регулира съня и събуждането. Докато спим, тялото освобождава хормони на растежа, които помагат на организма да се лекува.

Но ако не спим добре или недостатъчно, този процес на изцеление се разрушава, причинявайки стрес, и в крайна сметка води до повишаване на теглото.

Как да го избегнете:

- Не вечеряйте късно, или точно преди да си легнете

- Спете достатъчно в тъмна и студена стая

- Изключете всички технологични джаджи преди сън

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X