Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за екзотични ястия без термична обработка

Карпачо от миди

10 мин/ 4 порции

Смесете 2 с.л. нарязан на ситно корен от джинджифил, 1/2 ч.ч. лук на ситно, 1/2 ч.ч. зехтин и 1 с.л. сок от лайм (или лимон). Поръсете със сол и черен пипер и разбъркайте добре. Нарежете на тънко 230 г миди (мариновани или сварени). Отгоре сложете от джинджифиловото песто и украсете с репички, нарязани на прозрачни шайби, и парчета лайм (или лимон).

Тост със сардини

15 мин/ 4 порции

Смесете ? ч.ч. майонеза с 1 с.л. каперси на ситно, 2 ч.л. чили на прах, 2 с.л. магданоз на ситно и 2 с.л. лук на ситно. Поръсете със сол и черен пипер на вкус. Отделно разбъркайте 2 шепи чери домати, нарязани на кубчета с 1 с.л. зехтин, 2 с.л. магданоз и 2 с.л. лук на ситно. Отцедете 160 г сардина от консерва, отделете костите и нарежете на парчета. Намажете 8 филийки хляб (по желание ги препечете предварително) с майонезено-лютия сос, разпределете рибата и поръсете с доматената смес.

Сандвич Бан Ми

35 мин (с времето за мариноване)/ 4 порции

Смесете 240 мл бял оцет, 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар, 3 нарязани скилидки чесън и ? ч.ч. вода. Разбъркайте, докато солта се разтвори. Добавете 85 г краставица, нарязана на кръгчета, 1 ряпа дайкон (около 110 г), почистена и нарязана на ленти и около 110 г моркови на ленти и разбъркайте добре. Оставете да се мариноват около 30 мин, като от време на време разбърквате. Излейте маринатата и отделете чесъна. Докато зеленчуците се мариноват, отцедете 400 г твърдо сирене тофу, нарязано на кубчета с дебелина около 0,3 см и по желание запечете леко на грил (може да го замените с обикновено сирене). Нарежете 1 голяма франзела по дължина и намажете с майонеза. Сложете в средата 230 г шунка, нарязана на тънко, тофуто и маринованите зеленчуци. Украсете по желание с чили и стрък магданоз. Затворете сандвича, разрежете на 4 и поднесете.

Салата с фета и нектарини

35 мин (с времето за мариноване)/ 4 порции

Направете марината от 3 с.л. винен оцет, ? ч.ч. зехтин, 1 ч.л. счукани семена от кориандър, щипка сол и черен пипер. Залейте с маринатата 230 г сирене фета (или обикновено бяло сирене), нарязано на парчета с дебелина около 1 см. Оставете да се маринова на стайна температура за около 30 мин (добре е след като минат 15 мин, да обърнете парчетата сирене). През това време сложете в купа 2 нектарини (или праскови) на резени и 2 домата на кубчета (предварително отделете меката част). Поръсете с ? ч.ч. копър на ситно и шепа рукола. Добавете натрошеното мариновано сирене и по желание крутони и поднесете веднага.

Спагети от тиквички

15 мин/ 4 порции

Накиснете 2 ч.ч. сушени домати в гореща вода за 5 мин. През това време смелете в блендер 2 пресни домата на кубчета, ? ч.ч. пресен босилек, ? ч.ч. хранителна мая, ? глава лук на кубчета, 1 нарязана скилидка чесън, 1 ч.л. сушен риган, сол и черен пипер на вкус. Добавете сушените домати, заедно с 1 ч.ч. от водата, в която са киснали. Разбийте до хомогенна смес. Преместете в чиния, добавете ? ч.ч. натрошени орехи и разбъркайте. Нарежете 4 тиквички на ленти с помощта на белачка за зеленчуци. Полейте със соса и сервирайте.

Зеленчукови ролца

15 мин/ 4 порции

Смесете 1/2 ч.ч. азиатски рибен сос, 1/2 ч.ч. сок от лайм, 2 с.л. вода, 1 ч.л. захар и 1 малка чушка чили, нарязана на тънко. Накиснете за 30 сек във вода 8 оризови кори (по 20 см). Сложете корите на плот и разпределете в произволен ред върху тях 1 ч.ч. варено пилешко филе на кубчета, царевица от консерва на вкус, 1 авокадо на кубчета, 1,5 ч.ч. пресен босилек, 1 морков на жулиени. Навийте на плътни рола и поднесете със соса.

За още вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой ще намерите завладяващи кулинарни предложения. Ще научите повече за биохраните и дали наистина има полза от тях. Ще разберете повече за храните, които топят мазнините около талията. Тук са и шест ястия с авокадо.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-странните десерти по света.

Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни предястия, с които да ухажвате небцето си и които ще ви помогнат да свалите килограми. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.

Ще ви срещнем и с анасона – разноликият господар в кухнята, а наш специален гост е Ваня Филипова от Culinary with me, която ще ни разходи из своя кулинарен свят. Нейната шоколадова торта с лешници изкушава от нашата корица.

От Екатерина Мирчева, създател на блога My Candy Kitchen, ще научим в какви вкусни шедьоври може да превърнем остатъците от бялото месо.

В броя ще откриете рецепти, с които да нагостите скъпи гости, както и седмично меню, подходящо за диабетици. Тук са и няколко неустоими разновидности на баницата. Ще ви срещнем с вавилонската кула на кулинарията – еврейската кухня, както и с няколко видове чътни и ядкова майонеза.

От психиатъра д-р Младен Пенчев ще разберете ролята на червеното вино като превенция срещу дегенеративните болести на мозъка, а рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X