Напишете дума/думи за търсене

С оризова вода косата расте бързо и много здрава

Редовната употреба на оризова вода има много ползи за косата - тя помага за бързия й растеж, премахване на пърхота, укрепване на кичурите, стимулиране на растежа им, придаване на жизненост и значително подобряване на външния им вид. Съставът на оризовата вода е богат на витамини, особено В и С. Съдържа и микроелементи - калий, йод, магнезий, цинк, селен, манган и много фибри. Това е истинска съкровищница от хранителни вещества, които подхранват фоликулите и възстановяват повредените клетки.

Поради факта, че оризовата вода има антиоксидантни свойства, тя помага да се отървете от токсините, които биха могли да се натрупат в скалпа, като по този начин предотвратявате преждевременната загуба на коса и посивяването й. Оризова вода може да си приготвите лесно у дома. Има три варианта за оризова вода: напоена, варена, ферментирала.

Може да опитате всеки от тях и да изберете този, който ви харесва най-много. Ще ви трябват само две съставки!

За напоена оризова вода за коса вземете 1 чаша неварен ориз; изплакнете го старателно; добавете 2-3 чаши вода; оставете за 30 минути; прецедете оризовата вода в чиста купа. Този метод ще се хареса на тези, които са много заети и нямат много време.

Варена оризова вода за коса: вземете половин чаша ориз; добавете 1 чаша вода; сварете ориза във вряща вода; прецедете оризовата вода в чиста купа преди употреба.

Това е концентрирана течност, която можете да разреждате, преди да изплакнете косата. Концентрацията на разреждане зависи от дължината и омазняването на косата. Обикновено е 1:10. Колкото по-мазна е косата, толкова по-ниска трябва да е концентрацията.

Ферментирала оризова вода за коса: вземете 2 чаши ориз; добавете към него 2 пъти повече вода; оставете ориза да кисне 20-30 минути; изсипете водата в стъклена бутилка, запечатайте я и оставете на тъмно място при стайна температура в продължение на 2 дни; когато се появи кисела миризма, спрете ферментацията и я поставете в хладилник, за да запазите всички полезни свойства, получени по време на ферментацията. Ферментацията намалява нивото на рН на оризовата вода до нивото на pH на косата и я подхранва по-добре поради ефективното проникване на витамини в структурата на скалпа и косата.

Може също така да използвате разредена оризова вода като балсам. Нанесете го върху мокра чиста коса, леко масажирайте скалпа и изплакнете след 5-10 минути. За допълнително подхранване можете да добавите няколко капки етерично масло като розмарин, лавандула или здравец.

За да направите шампоан, смесете оризова вода и брашно и ги оставете да се варят 5-10 минути. Използвайте го като самостоятелен продукт или в съотношение 1: 1 с обикновения си шампоан.

Къдравата коса обикновено е суха и чуплива. Протеинът, съдържащ се в оризовата вода, прониква дълбоко и подобрява състоянието на косата, правейки я гъвкава и по-здрава.

15-30 минути ще са достатъчни, за да могат полезните елементи да се накиснат в косата и да останат в нея дори след отмиване.

Странични ефекти от оризова вода върху косата

Що се отнася до външната употреба на оризова вода, няма противопоказания. Тази отвара обаче може да има изсушаващ ефект. Затова жените със сух скалп не трябва да прекаляват.

Също така не забравяйте, че можете да съхранявате оризова вода в хладилника за една седмица. Разклатете добре преди употреба.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X