Напишете дума/думи за търсене

Коренът от глухарче бори разширени вени, запек и псориазис

Глухарчето има ценен химичен състав: витамини А, К, С, Е, фибри, калций и калий, протеини, фолиева киселина и витамини от група В. Коренът на това растение може да помогне при храносмилателни проблеми, разширени вени, псориазис.

За медицински цели той се бере през летните месеци, когато има максимална горчивина. Листата могат да се берат както през пролетта, така и през лятото, но имат най-добър вкус през пролетта. Сушените листа се използват за приготвяне на напитки за подобряване на храносмилането, чайове, сухият корен на растението е добра алтернатива на кафето.

Глухарчето е естествено слабително и диуретично средство. Нормализира работата на бъбреците и черния дроб.
Има предварителни клинични експерименти върху животни, които са доказали потенциала на екстракта от корен на растението в борбата срещу рака на дебелото черво и черния дроб.
Това растение няма странични ефекти.

За нормална работа на червата

Чаят се приготвя от корена на това растение, което нормализира храносмилането и активира движението на червата. Чаят стимулира производството и на жлъчка.
Коренът от глухарче съдържа висока концентрация на инулин, фибри, които поддържат чревната флора.
Препоръчва се ежедневно да се консумира чай от глухарче, ако има склонност към диария. По желание чаят може да е подсладен с мед и да се комбинира със съставки като джинджифил и женско биле.

Против запек

Причини за запек:
- лош хранителен режим с нисък процент фибри,
- медикаменти,
- дехидратация на тялото,
- липса на физическа активност.

Билки със слабително действие като глухарче, ревен, джинджифил, берберин са ефективни за облекчаване на запека.

При задържане на вода

Задържане на вода или подуване възниква, когато бъбреците не са в състояние да отстранят излишната течност от организма. При жените отокът е възможно по време на бременност и в период на ПМС. Задържането на течности също може да показва сърдечни проблеми или дисфункция на бъбреците.

За да се намали подуването и кръвното налягане, лекарите предписват на пациентите диуретици, така че тялото да може по-ефективно да се отърве от излишната течност. Но в този случай калият започва да се изхвърля с водата от тялото, което води до намаляване на съдържанието му - силно нежелателно за хора със сърдечни проблеми. Глухарчето е прекрасен диуретик, тъй като съдържа и голям процент калий.

Бори се с разширени вени

Липсата на физическа активност, наднорменото тегло, бременност и всичко, което отслабва притока на кръв в областта на краката, увеличава вероятността от разширени вени. В този случай глухарчето, което се използва като диуретик, може да облекчи симптомите на заболяването.

Намалява симптомите на псориазис

Псориазисът е хронично заболяване на кожата, което засяга приблизително 2% от населението. Към днешна дата няма лекарства за псориазис. Той може да бъде причинен от следните фактори: стрес, нездравословна диета, лоши навици.

Редица растения, включително глухарчето, могат да облекчат симптомите на псориазис. Балансираната диета, систематичната физическа активност и слънчевата радиация помагат за подобряване състоянието на пациента.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X