Напишете дума/думи за търсене

Как да помогнем на човек в паник атака

Паническата атака е кратък, но интензивен прилив на страх. Тези атаки включват симптоми, подобни на тези, изпитани при заплаха за живота, включително: мощен страх, чувство за обреченост, изпотяване или студени тръпки, треперене, сърцебиене, затруднено дишане, болка в главата и гърдите. Паническите атаки се различават от типичната реакция на страх, тъй като няма реална заплаха. „Тялото казва, че има опасност, а в действителност няма такава“, обяснява психологът Сади Бингам.

Хората, които изпадат в паник атака, се чувстват изключително неудобно и се намират в огромен стрес. Много от тях са убедени, че преживяват инфаркт или друг животозастрашаващ проблем. На всекиго може да се случи да попадне на едно място с човек, който изпада в паник атака. За съжаление тези състояния се случват по всяко време и навсякъде. Може да е някой в трамвая или ваш приятел, докато се разхождате или пиете вино заедно и привидно всичко е наред.

Запазете спокойствие

Поддържането на хладнокръвие е един от най-добрите начини да помогнете. Паническите атаки обикновено не траят дълго. „Най-интензивните чувства продължават между 5 и 10 минути“, обяснява Бингам. За хората, на които се случват, времето тече различно. Дори и да се чувствате малко уплашени, останете спокойни. Когато сте спокойни, вие давате знак на човека отсреща, че всичко е наред. Ако вие се притесните, става точно обратното – той вижда, че нещо не е наред, щом и хората около него се тревожат.

Някои хора предпочитат да не им се говори, докато са в паник атака. Може просто да седите до човека и да показвате с поглед и отношение, че не е сам и че може да разчита на вас.

В такова състояние той може и да ви изгони – това се случва повече от срам, отколкото от реално желание от негова страна да ви няма. Отдръпнете се, дайте му възможност да диша, но не си тръгвайте. Покажете му, че няма да го оставите сам!

Ако човекът няма нищо против да говорите, казвайте със спокоен глас, без намек за присмех или обвинение, че това е паник атака и всеки момент ще отмине. Казвайте, че сте тук и че няма да си тръгнете. Че всеки момент сърцебиенето ще се успокои. Предложете вода и гледайте окуражително човека. Дори да не забелязвате отминаване на атаката, правете се, че така ви се струва.

„Ето, паник атаката затихва, нали, виждам го?“

Дори само да чуе тези думи, за човека, който се намира в паника, ще бъде безкрайно успокояващо.

Повечето хора, които изпитват пристъпи на паника или живеят с други видове тревожност, имат свои собствени методи за справяне. Ако и друг път се е случвало да попадате в компанията на човек с паник атаки, попитайте го, когато е спокоен, кое му действа най-добре, за да го имате предвид при следващ евентуален случай.

Разсейвайте го

Ако е възможно, отклонете вниманието му. Това е много трудно, защото когато човек е в толкова силен страх, той не може да се загледа по котенце на тротоара. И все пак опитайте – накарайте го да направи везна, да полее лицето и главата си с вода, да пие мента, глог и валериана или просто да излезе на чист въздух. Имайте предвид, че смяната на обстановката много помага в такива случаи. Облечете се и изведете този човек от помещението, в което се намирате. Говорете му в това време, че ето, кризата отминава, че сте тук и след това ще направите нещо много хубаво заедно – ще си купите шоколад, ще отидете на кино или просто ще лентяйствате до края на деня... и вероятно кризата наистина скоро ще отмине.

Покажете разбиране и след това

Валидирайте проблема. Не оставяйте човека да се чувства виновен и/или засрамен от това, че е викал, треперел и молил за помощ. Поговорете, когато атаката отмине. Споделете, че знаете колко страшно е това състояние и че сте наясно, че се случва на много хора. Предложете да помогнете за общото подобряване на психическото му здраве – тръгнете заедно на спорт например. 
Покажете му и тези упражнения: прочетете тук.

Паник атаката е страшна и за този, който я получава, и за този, който е свидетел. Но сега сте по-подготвени и когато ви се случи, ще бъдете от помощ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X