Напишете дума/думи за търсене

Хитри начини да използваме песто

Вече може да го намерим във всеки един хипермаркет. Освен това има и разновидности – изберете едно или две бурканчета и се забавлявайте в кухнята!

1. Добавете лъжица песто в супата

Добавете страхотен вкус към супата си, като разбъркате лъжичка песто, след като супата е свалена от огъня. Може да го направите и преди сервиране. Пестото е ароматно и ще обогати ястието ви, но също така ще му придаде и допълнителна гладкост. Само внимавайте да не пресолите „манджата“ – ако ще добавяте песто, намалете леко солта в супата, защото то е солено.

2. Намажете върху хляб

Разбира се, може просто да добавите няколко листа босилек към вашия сандвич, но пестото добавя допълнителни вкусове, които наистина извеждат сандвича на следващо ниво. Намажете песто върху препечените си филийки и ги гарнирайте с това, което обичате. Пестото добавя свежест към сандвича и го прави по-сочен. Същото се отнася и за пицата. Вместо традиционния доматен сос, разнесете тънък слой песто върху предпочитаната от вас основа за пица - тесто за пица, пита, наан, фокача, лаваш или друго.

3. Използвайте като дип за зеленчуци

Може да го разбъркате с лъжичка майонеза или с хумус, както и с всеки друг дип, който сте свикнали да ползвате. С лъжичка песто го видоизменяте и получавате разнообразие. Сервирайте с пресни зеленчуци като парченца целина, моркови, чери домати, чушки и др.

4. Подправете печените зеленчуци

Сега е прекрасен сезон за печени зеленчуци. На пазара има много пресни зеленчуци от България, които може да печем като гарнитура или като основно ястие. Най-добре е да го правите върху хартия за печене и на един слой. Залейте с малко зехтин, сложете няколко скилидки чесън, лъжичка песто и печете до хрупкавост. Карфиол, целина, моркови, праз, картофи и какво ли още не – великолепно ястие за цялото семейство!

5. Разбъркайте в картофено пюре

Освежете картофеното пюре (а защо не и пюре от карфиол или целина) със супена лъжица или две песто. Докато картофеното пюре със сос е класика, нищо не може да се сравни с лекотата и свежия вкус на пестото.

6. Направете масло с песто

Смесването на песто с меко масло може да е най-лесният начин да се създаде вкусно и ароматно комбинирано масло. Препоръчваме две части масло към една част песто. Пуснете за кратко маслото в микровълновата печка, но не го оставяйте да се разтопи. След това просто разбъркайте с пестото и приберете във формичка или пък на руло в прозрачно фолио. Това масло е страхотно върху препечен хляб или като топинг за довършване на печени зеленчуци, ориз, картофи, пиле или риба.

7. Пълнени пилешки гърди

Пестото заедно с някакви зеленчуци и сирена е чудесен пълнеж за пилешки гърди. Това е относително лесен начин да направите ястието да изглежда по-официално и интересно.

8. Пробвайте и с яйца

Разбъркайте пестото в бъркани яйца преди готвене или сложете 1 лъжица върху пърженото си яйце. Смесете също така в омлет, киш или фритата.

9. С месо на скара

Изпечете пържоли на скара, пилешко, свинско, морски дарове или кюфтета, след това намажете с песто, за да комбинирате свежестта на билките с опушеността от скарата. Вълшебно!
Може също така да смесите една супена лъжица песто с кайма, докато оформяте бургер банички.

10. Класиката: с паста

Със сигурност не на последно място е пастата с песто. Можете просто да сварите спагети, да ги овъргаляте хубаво с няколко лъжици песто и да поръсите с пармезан. Имате готово ястие без никакви усилия.

Ето и рецепта за домашно босилеково песто.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X