Напишете дума/думи за търсене

Николо Макиавели: Всеки вижда какъв си, малцина изпитват това, което всъщност си

Николо Макиавели е важен философ, който хората са склонни да свързват с италианското Просвещение. Той обаче е бил и дипломат, политик и писател.

Ако не сте чели нищо за или от Макиавели, препоръчваме ви книгата му „Владетелят”. Това е трактат за политическата доктрина, публикуван години след смъртта му. Ако се наслаждавате на философски подход към политиката, определено ще ви хареса тази книга. В края на краищата, Макиавели се смята за бащата на съвременната политическа наука.

1. Трудно е да се постигнат цели
„Никога не е постигнато нещо страхотно без опасност.“

Този първи цитат на Макиавели ви кани да размислите върху страха, който толкова често пречи на предприемането на стъпки за постигане на вашите цели. Този вид страх може да бъде парализиращ. С две думи, малко хора всъщност сбъдват мечтите си.
Макиавели ни напомня, че правенето на големи неща винаги предполага известен риск. Той нарича този риск опасност, а противопоставянето на тази опасност изисква смелост и постоянство.

2. Външният вид може да бъде измамен
„Всеки вижда какъв си, малцина изпитват това, което всъщност си.“

Макиавели се справя отлично тук, като формулира важна идея. Често не знаете, че носите маска, за да подобрите имиджа си. Действате по различен начин със своите братя и сестри, отколкото с шефа си. Защо някои хора смятат, че сте срамежливи и сдържани, когато тези, които ви познават добре, ще кажат точно обратното?

Невъзможността да накарате хората около вас да ви видят такива, каквито всъщност сте, може да бъде разочароващо. В края на краищата, родителите и братята и сестрите ви познават от бебе и са били с вас в добри и лоши времена. Но какво да кажем за всички останали? Може би се чувствате така сякаш хората не виждат истинския вас, защото криете истинското си „аз”.

3. Най-добрият избор е винаги да се предприемат действия
„По-добре е да действаш и да се покаеш, отколкото да не действаш и да съжаляваш.“

Значението зад този цитат намеква за страха, за който вече стана дума. Този страх управлява живота ви и ви пречи да правите това, което най-много желаете.
Често се ограничавате и се оправдавате защо не можете или не трябва да предприемете определени действия в живота си. Ако обаче ги погледнете от друга гледна точка, ще видите, че те не са непреодолими бариери. Всъщност бариерите в ума ви могат да бъдат много по-вредни от всички физически ограничения, които може да имате.


4. Всичко навреме
„Независимо от това, той трябва да бъде предпазлив да вярва и да действа и не трябва да внушава страх от собствената си воля и трябва да действа умерено с предпазливост и хуманност, така че твърде голямото доверие да не го прави невнимателен, а твърде много недоверие не го правят непоносим."

Чувствали ли сте някога, че сте стигнали до някаква крайност? Че сляпо сте се доверили на някого? Това сляпо доверие направило ли е невъзможно да видите, че някой се опитва да ви манипулира?
Този цитат ни казва, че не бива да вярваме на хората сляпо, защото това може да доведе до разочарование, което може да ви отведе до друга крайност: нетърпимост.

5. Николо Макиавели вярва, че промяната може да отвори врати
„Една промяна винаги оставя пътя отворен за установяването на други.“

Последният цитат на Николо Макиавели засилва важността на промяната. В наши дни много от нас се страхуват от нея. Може би вярвате, че това, което е познато и удобно, е по-добро от това, което ви очаква по пътя.
Въпреки това промяната отваря врати за хубави неща да се случват. Въпреки цялата несигурност е необходима промяна. Може ли да си представите какво би било да сте един и същ човек през целия си живот?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X