Напишете дума/думи за търсене

Противоположното мислене, или „ами ако нещата бяха различни”?

С всяко решение, което вземете, затваряте едни врати и отваряте други. Ако искате да продължите напред, трябва да се учите и да продължите напред. Ако не успеете да направите това, вероятно ще се окажете в коловоз.

Ами ако бях отишъл да уча в чужбина? А ако не бях скъсал с приятелката си? Какво щеше да се случи, ако бях приел онова предложение за работа? Една от умствените задачи, с които хората прекарват най-много време, е да си представят алтернативни времеви линии. Чрез контрафактичното мислене ние се опитваме да си представим каква би била реалността, ако бяхме взели различни решения.

Какво е противоположното мислене?
През целия си живот правим определени избори. Някои са ежедневни, докато други са по-критични. С всяко решение, което вземаме, затваряме едни врати и отваряме други. И все пак е почти невъзможно да не си помислим в даден момент как може да са били нещата, ако бяхме решили другояче. Това се нарича контрафактично мислене. Става дума за проектиране на алтернативни реалности, които може да са възникнали от различни решения.

Чрез него може да се ровите в миналото и да създадете набор от сценарии. След това може да сравните тези сценарии с текущата си ситуация. Също така е възможно да приложите този тип разсъждения към бъдещи ситуации - „Ако напусна тази работа, вероятно няма да намеря нищо по-добро. Може дори да остана безработен".

Възможностите са безкрайни. Помнете, че настоящите ви решения наистина ще повлияят на бъдещето ви. Независимо от това, нито едно решение не представлява присъда. Имате силата във всеки един момент да промените хода на живота си.


Ползите от противоположното мислене
Този когнитивен процес има някои предимства, стига да го използвате умерено. На първо място, това ви помага да се поучите от грешките от миналото. Така увеличавате способността ви да вземате по-добри решения. Когато сте изправени пред дилема, с която вече сте се сблъсквали преди, ще имате опит да предскажете определени събития.

От друга страна, това също може да ви помогне да се почувствате по-добре за вашите постижения - „Ако не се бях преместил в този град, никога нямаше да срещна най-добрия си приятел“ или „Ако не бях сложил колана си, последиците от катастрофата можеше да са много по-лоши“.

Фокусиране върху настоящето

И все пак, ако изгубите от поглед полезността на противоположното мислене, може да се окажете потопени в него. Това е особено вярно, ако го използвате постоянно. Може да започнете да изпитвате негативни емоции поради някои от предишните си решения. Може да има вина, съжаление и разочарование. Например да си кажете: „Ако бях обърнал повече внимание, нашето приятелство нямаше да свърши“, „Ако не се бях оженил толкова млад, щях да мога да се наслаждавам повече на живота“.

Трябва да имате предвид, че противоположното мислене може да послужи като пътна карта за вашето бъдеще. Но не позволявайте да бъде котва за вашето минало. Ако смятате, че не сте постъпили правилно в определени житейски ситуации, опитайте се да поправите грешката си.

От друга страна, постоянното мислене за бъдещето може да предизвика безпокойство. Може също да ви донесе стрес и дори парализираща нерешителност. Истината е, че не може да предскажете бъдещето.

Миналото вече не съществува и бъдещето е загадка.

Съсредоточете се върху приемането на настоящето си, изучаването на уроците от него и даването на най-доброто от себе си. Само тогава ще може да изковате бъдещето, което искате. В крайна сметка грешките са част от живота и помнете, че винаги ще имате нови възможности.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X