Напишете дума/думи за търсене

Кои са по-умни – любителите на котки или на кучета

На английски има дори название – cat person и dog person. Не просто любители на котки и любители на кучета, а буквално "котешки хора" и "кучешки хора".

Психолозите са категорични, че това дали харесвате повече кучета или котки, дава много информация за вас като личност.

Хората, които са любители на кучета, са склонни да бъдат по-оживени. Те са по-енергични и също така са склонни да спазват стриктно правилата. Любителите на котките, от друга страна, са по-интровертни и по-чувствителни от любителите на кучета. Хората с котки също са склонни да бъдат неконформисти, като предпочитат да бъдат целесъобразни, отколкото да спазват правилата.

Има и изследване по отношение на интелигентността на двете групи. Поне според това изследване "котешките хора" са по-умни.

Част от причините за различията между двата типа хора може да са свързани с видовете среди, които котките и кучетата предпочитат. Такова е мнението на Дениз Гуастело, доцент по психология в Университета Карол в Уисконсин.

Има логика „кучешките хора“ да са по-социални, защото те прекарват време с кучето си навън заедно с други кучкари. Докато хората с котки няма нужда да излизат толкова често и обичат повече да си седят вкъщи с книга в ръка.

Изследователи, анкетирали 600 студенти от Университета Карол, ги попитали дали биха се идентифицирали като любители на кучета или като любители на котки и кои качества са намерили за най-привлекателни у своите домашни любимци. Повечето хора казват, че са любители на кучета, отколкото любители на котки: около 60 процента от участниците се идентифицират като „кучешки хора“, в сравнение с 11 процента, които казват, че са „котешки“. (Останалите казват, че харесват и двете животни или нито пък нито едно от тях.)

Любителите на кучета разкриват, че любимото им качество у техните любимци е добрата компания и това, че са верни другари. А любителите на котките казват, че харесват тяхната обичност.

Възможно е хората да избират домашни любимци въз основа на собствената си личност, казва Гуастело. Например котките се разглеждат като независими животни, които обичат предимно себе си и са предпазливи към другите. Те често са студени и надменни.

"Ако сте такъв, вие оценявате това в животно ", казва Гуастело.

Кучетата пък са по-весели, търсят компанията на хората и обичат да се веселят. Те също така умеят да се подчиняват и да спазват йерархия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X