Напишете дума/думи за търсене

Семпли трикове за контрол над гнева

Всички се ядосваме. Кучето е изгризало крака на новия ви диван, някой разлива кафе върху вашия лаптоп и т.н. Разбира се, че се ядосваме. Но самият гняв не е нито добър, нито лош. Това, което правите с него, е от значение.

„Гневът е отрицателна емоция, но не е непременно лоша“, казва д-р Брад Бушман, професор по комуникация в Университета на Охайо. "Гневът кара хората да се чувстват силни и мощни, което може да ги мотивира да отстояват това, което смятат за правилно."
Помислете например за ролята на гнева в социалните движения и как той може да ни мотивира да поправим грешките, които виждаме. Това може да доведе и до по-добри резултати, предупреждавайки другите да ви чуят. Например вашето 5-годишно дете е по-вероятно да ви чуе, ако сте ядосани, когато то пресича, без да ви е хванало за ръка.

Но ние невинаги успяваме да задържим нормални нива на гняв. И е добре да се научим да контролираме тази силна емоция, защото според проучване, публикувано през 2015 г. в European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care, рискът от инфаркт е 8,5 пъти по-висок през двата часа след изблик на силен гняв.

Затова е важно да знаете как да го контролирате.

Подгответе се за гнева

Трудно е да се правят интелигентни избори, когато сте в хватката на негативна емоция. Затова, ако можете, идентифицирайте предупредителните знаци, че започвате да се дразните. Когато ги разпознаете, се отдръпнете от ситуацията. Или опитайте техники за релаксация, за да сведете до минимум раздразнението си.

Намалете очакванията си

„Толкова много гняв произтича от нереалистичните очаквания на другите, на света като цяло и на нас самите“, казва психологът Бърнард Голдън, автор на „Преодоляване на разрушителния гняв: стратегии, които работят“. „Често ги поддържаме, без да ги разпознаваме в момента. Те включват очакванията, че „Другите трябва да се държат както аз“, „Животът трябва да бъде честен“ и „Ако партньорът ми наистина ме обича, той трябва да...“."

Дистанцирайте се

Следващия път, когато някой ви ядоса, опитайте тази стратегия, за да контролирате гнева си: преструвайте се, че гледате сцената от разстояние. С други думи, преструвайте се, че наблюдавате като муха на стената, а не като участник в ситуацията. Ядосаните хора са вглъбени в момента и са склонни да разсъждават за това, което ги е ядосало. Когато хората възприемат перспективата „муха на стената“, те са по-малко потопени в провокативната ситуация. И по-лесно отстъпват.

Практикувайте медитация

През последните две десетилетия се засилиха проучванията за използването на медитация за справяне с гнева и агресията. В едно проучване, публикувано през 2017 г. в Mindfulness, изследователите установяват, че участниците, които практикуват ежедневна медитация в продължение на три седмици, значително намаляват агресивното поведение.
Не е нужно да прекарвате часове в медитация. Дори само няколко минути на ден могат да дадат огромен ефект.

Дишайте дълбоко

Дори и да не отделяте време за реална медитация, можете да си помогнете с дихателни упражнения. Вдишването дълбоко с корема намалява психологическата възбуда. По-конкретно то помага да забавите сърдечния ритъм и да запазите ума си фокусиран върху нещо различно от източника на стреса.

Надхитрете момента

Следващия път, когато се ядосате на приятел, партньор или друг член на семейството, извикайте образ на преживяване, при което сте почувствали грижа или любов към този човек. И още един трик: представете си себе си в бъдеще и как гледате назад към това събитие. Запитайте се как ще гледате на днешната ситуация тогава и как тогава ще искате да сте реагирали днес.

Зависими ли сте емоционално от половинката си?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X