Напишете дума/думи за търсене

10 научни метода за значително подобряване на паметта

Когато трябва да учите за изпит или да научите нов език, вероятно бихте искали паметта ви да е малко по-добра. За щастие има много неща, които можете да направите, за да подобрите паметта си.

1. Четете на глас

Изговарянето на текст на глас ви помага да вкарвате думи в дългосрочната памет. Според изследванията актът на четене и изговаряне на текст на глас е по-ефективен начин да запомните информация, отколкото просто да я четете наум. Двойният ефект както на говора, така и на слуха помага за по-силно кодиране на паметта.

2. Пишете на ръка

Много от нас могат да пишат много бързо на компютър, но според изследванията писането на ръка ви позволява да научите и запомните повече. Воденето на бележки на ръка подобрява разбирането и запаметяването.

3. Използвайте разпределена практика

Изследванията показват, че разпределената практика (известна също като раздалечено повторение) е много ефективен начин за учене.

Разпределената практика означава, че практическото време за конкретна задача се разделя от дълги периоди на почивка или от дълги периоди от време, прекарани в извършване на други неща. Например след изучаване на материал не го преговяряйте отново веднага. Вместо това се отдалечете за няколко часа или дори за един ден, преди да повторите процеса.

4. Да се самоизпитвате е високо ефективно

Ако имате проблеми с припомнянето на информация, която сте мислили, че сте научили, тогава трябва да опитате да използвате тази техника. Няколко проучвания показват, че самоизпитването е изключително ефективен начин за подобряване на дългосрочната памет.

Ако, да речем, изучавате нов език, си правете листчета с новите думи и ги дръжте по джобовете си. Постоянно вадете листче и се самоизпитвайте какъв е преводът на думата. Тази практика сериозно ще засили паметта ви.

5. Направете леки промени по време на повторните упражнения

Повтарянето на всичко отново и отново не е най-добрият начин да овладеете дадена задача. Според проучване на Джон Хопкинс извършването на леки промени по време на повторните упражнения може да помогне на хората да овладеят умението по-бързо, отколкото да практикуват задачата по абсолютно същия начин. Това се случва заради процес, наречен реконсолидация, при който съществуващите спомени се извикват и модифицират с нови знания.

Например, когато искате да овладеете нова презентация:

Запомнете сценария.

Изчакайте шест часа, за да позволите на вашата памет да се консолидира.

Практикувайте отново, но говорете малко по-бързо.

След това практикувайте, като говорите по-бавно.

Разбийте презентацията си на по-малки стъпки. Овладейте всяка част, след това я съберете отново.

6. Упражнявайте се редовно

Според проучване, направено в Университета на Британска Колумбия, редовните спортни упражнения като плуване, колоездене, бягане, скачане на въже и др., изглежда, увеличават размера на хипокампуса, мозъчната област, участваща в обучението и словесната памет. Друго проучване установи, че аеробните упражнения увеличават BDNF (невротрофичен фактор, получен от мозъка), протеин, който поддържа функцията, растежа и оцеляването на мозъчните клетки.

7. Поспивайте си през деня, ако е възможно

Според проучване дрямките през деня подобряват дългосрочната памет. Затова, когато ви е възможно, доставяйте си това удоволствие. Ако не можете, поне полягвайте върху бюрото за 10 минути със затворени очи – малко е, но е по-добре от нищо и ще ви освежи.

8. Използвайте преплитане

Например, ако изучавате световна история, можете да смесите историята на държавите, които трябва да запомните. Вместо да си спомняте пълната история на всяка държава, можете да преплетете различни части от историята на всяка държава въз основа на обща тема, например техните действия през определен период.

Едно проучване показа, че преплитането на две задачи е по-ефективно от практикуването на всяка от задачите поотделно, дори когато по време на преплитането се отделя по-малко време за всяка задача.

Методът подобрява способността на мозъка ви да прави разлика между понятия или умения. Помага ви да научите и да придобиете разбиране на по-дълбоко ниво.

9. Научете някой друг

Дори само подготовката да преподаваш на някого може да те накара да учиш по-ефективно. Според изследванията, когато учителите се подготвят да преподават, те са склонни да търсят ключови моменти и да организират информацията в последователна структура и да я изразяват със собствените си думи. Резултатите предполагат, че учениците също се обръщат към тези видове стратегии за активно обучение, когато ще преподават.

10. Асоциативно обучение

Асоциативното обучение е стил на обучение, който се случва, когато два несвързани елемента (като обекти, забележителности, идеи или поведения) се свържат в мозъка ни чрез процес, известен като обусловеност.

Когато научите нещо ново, опитайте се да го свържете с нещо, с което сте запознати. Трябва да научите много по-малко, защото трябва да научите само това, което е различно. Ще можете да приложите по-голям контекст, който ще помогне за съхранението и извличането на паметта.

Имате деменция или нормални проблеми с паметта?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X