Напишете дума/думи за търсене

3 често срещани грешки, които родителите трябва да избягват

През последните няколко десетилетия наблюдаваме много голяма промяна в семействата, както и в отношенията между родители и деца. Тази промяна доведе до някои много важни постижения, като по-голямо признаване на правата на децата.

Съществуват обаче и много противоречия относно това как родителите всъщност трябва да дисциплинират и възпитават децата си. Най-общо казано, обществото се опитва да премине от авторитарен модел към по-егалитарен модел, характеризиращ се с по-двусмислени и отворени идеи за това как да отгледаме дете.

Отглеждането на деца не е лесно, тъй като те не са родени с ръководства за употреба. Много родители често не знаят какво да направят, за да дисциплинират или научат дете, което е „излязло извън контрол“.
Освен това отглеждането на деца надхвърля задоволяването на техните основни нужди. То също ги учи и отглежда в среда на обич, подкрепа и уважение.

Тази среда трябва да насърчава развитието на безопасни и сигурни взаимоотношения но има много погрешни схващания относно възпитанието на децата.

• "По-добре е да бъда приятел с детето си."
• "Навременното наказание е най-доброто."
• "Дисциплината е същото като наказанието."
• "Родителите са виновни за това какви стават децата им."

Три често срещани грешки, които трябва да избягваме, когато става въпрос за отглеждане на деца

Непоследователност
Непоследователността е липса на съгласуваност в различните стратегии, използвани при контролиране, наблюдение и дисциплиниране на децата. Непоследователните родители променят правилата по непредвидими начини въз основа на различни вътрешни или външни фактори (присъствието или отсъствието на другия родител).
В тези случаи насоките се установяват в по-голяма степен от настроенията на двамата родители, а не от поведението на децата им. Проблемът е, че няма систематичен план за коригиране на неадекватното поведение на малчуганите. Това несъответствие може да се прояви по следните начини:

• Правилата и дисциплината се използват произволно в различно време Това е, когато родителите правят непредвидими промени в своите очаквания, а също и в последствията от лошо поведение или нарушаване на правилата.
• Непропорционални реакции към положителното или отрицателното поведение на детето (наказване при подходящо поведение, докато има награждаване при неподходящо поведение).
• Родителите се поддават на исканията на детето, което по същество е като да ги възнаграждавате за неприемливо поведение.
• Има несъответствие между двамата родители. Бащата и майката действат по противоречиви начини по отношение на основните възпитателни правила и как дисциплинират или наказват децата си, когато ги нарушават.


Прекалена толерантност
Прекомерната толерантност и оставянето на децата да се разминат с нещата също могат да бъдат проблематични. Хлапетата се нуждаят от структура в тяхната среда, от правила за поведение, дисциплина и надзор.

Прекомерната позволеност или толерантност може да породи чувство на объркване и тревожност у децата. Това може да доведе до сериозни проблеми при установяването на дългосрочни лимити. Тези проблеми може да възникнат и поради невежеството и липсата на участие на родителите.

Мама и татко понякога не знаят нищо за дейностите на децата си, кои са приятелите им или как се справят в училище. Те може да не знаят какви са техните хобита или нещата, които харесват или не харесват.

Липса на гъвкавост
Ригидността или липсата на гъвкавост включва използването на много ограничен набор от образователни стратегии. Те се прилагат безразборно към всички видове неподходящо поведение. Прекалено твърдите и негъвкави родители не са в състояние да вземат предвид различните фактори, които са допринесли за това как се държат децата им.

Освен това те не са в състояние да коригират начините си за справяне с лошото поведение и тежестта, използвана в наказанията.
Свръхзащитата може също да бъде форма на твърдост. За родителите прекомерната защита може да бъде начин да контролират собствената си тревожност, когато не знаят какво да правят. За децата това може да бъде пречка за разработването на подходящи стратегии за справяне. Освен това може да създаде несигурност и липса на самочувствие.

Препоръчително е да предоставите на децата възможности да правят нещата сами. Няма нужда да ги наблюдавате и контролирате във всяка отделна ситуация. Децата се нуждаят от надзор само когато все още не са готови да правят определени неща сами. Трябва да ги оставим да решават нещата самостоятелно и дори да правят грешки. Те трябва да разберат последствията от много от своите действия, за да растат и да се учат.

От биологична гледна точка да бъдеш родител може да бъде почти лесна задача. Въпреки това да бъдеш родител от психологическа гледна точка може да бъде истинско предизвикателство. Ако избегнем тези три основни и изключително често срещани грешки, тогава ще бъдем малко по-близо до отглеждането на уверени в себе си, подготвени деца за живота.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X