Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с мозъка, когато сме влюбени в някого?

В даден момент от живота си вероятно сте имали една от онези идеализирани и непостижими любови, които никога не са се материализирали. Да си влюбен в някого, те кара да се чувстваш развълнуван и мотивиран, дори когато няма видима реципрочност в тази емоция.
Това е наистина често срещано явление. По-вероятно е по време на юношеството поради известна когнитивна и емоционална незрялост, но може да изпитате такова състояние на всяка възраст. Това не означава, че се заблуждавате или че имате проблеми с романтичните отношения.

Има няколко обяснения.

Ролята на ефекта на ореола
Един от най-любопитните и поразителни аспекти на този феномен е степента на интерес, който влюбването поражда у вас, дори когато не познавате обекта на привързаността си или имате някакъв знак, че интересът ви е реципрочен. Очевидно сте почувствали голямо физическо привличане от момента, в който сте видели обекта си на желание за първи път, но какво предизвиква емоцията и желанието да бъдете с този непознат?

Отговорът може да се намери в ефекта на ореола. Той твърди, че вие приписвате поредица от характеристики на хората въз основа на първоначалната ви оценка на един аспект. С други думи, когато нямате достатъчно информация, за да прецените някого, вие вземате една от неговите черти и от това правите заключение и за останалите характеристики на неговата личност.

Обикновено знаете твърде малко за човека, в когото сте влюбени. Може би просто ви изглежда физически привлекателен или отговаряна вашия идеален прототип поради начина, по който се облича или говори. И все пак от това едно положително качество правите извод, че той също е мил, интелигентен и забавен. Следователно интересът ви към него нараства експоненциално.

Идеализацията на влюбването
Основен компонент на влюбването е липсата на реципрочност. Често става въпрос за известна личност, която дори не знае, че съществувате, или някой от най-близкото ви обкръжение, с когото почти не говорите. Фактът, че те обикновено не знаят, че се интересувате от тях, означава, че имате малко възможности за взаимодействие.

Следователно, нямате възможност да проверите дали атрибутите, които сте му присвоили, са наистина верни. Може да познавате човека, но не достатъчно, за да разбиете идеализираната представа, която сте създали за него, нито да го накарате да спре да се съобразява с това, което си го представяте.

Ако това беше конвенционална връзка, с течение на времето и много взаимодействия, бихте открили повече за въображаемия си партньор и вашата идеализация за него щеше да загуби сила. Въпреки това в случай на влюбване вие продължавате да живеете в собствената си умствена фантазия, която сте създали, и тя продължава да подхранва вашата илюзия.

Ефектът от освобождаването на допамин
Какво се случва в мозъка, когато сте влюбени в някого? Известно е, че този тип „любов“ генерира освобождаване на допамин - невротрансмитер, който причинява удоволствие и който ви насърчава да продължаваме да се влюбваме.
В това състояние се чувствате сякаш се реете из въздуха. Освобождавате се от всякаква логика и обективност и се отдавате на тези изключително приятни усещания. Всъщност допаминът е този, който ви „възбужда“. Това е свързано с желанието и ви прави „пристрастени“ към другия човек.

При реципрочна връзка окситоцинът също влиза в действие. Това е хормон, който позволява да се свързвате на романтично ниво. В случай на нестерео влюбване обаче, тъй като увлечението е „едностранно“, вие оставате само с желанието и надеждата, че в един момент ще успеете да привлечете вниманието на отсрещния, въпреки че това обикновено никога не се случва.

Когато човек се влюби, мозъкът отделя фенилетиламин - естествен амфетамин, който предизвиква освобождаването на други невротрансмитери като допамин.

Когато си влюбен, научаваш ценни уроци

Когато има влюбване, което не може да се превърне във връзка поради липса на взаимност, мозъкът се учи от случилото се. Задействан от неприятни чувства на болка, разочарование или смущение, той анализира ситуацията, за да може да избегне тези негативни последици в бъдеще.

Освен това тези първи „влюбвания“ обикновено се случват по време на юношеството, време, когато всичко се преживява с по-голяма сила и интензивност, така че ученето е важно.

Докато узрявате когнитивно и емоционално и се учите от опита, е по-малко вероятно да се включите в този вид динамика. От друга страна, ако сте влюбени и искате да установите връзка, опитайте се да спрете да идеализирате човека, който ви вълнува. Опитайте се да направите емоцията реципрочна или най-вероятно ще страдате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X