Напишете дума/думи за търсене

Хормезис, или защо малките дози стрес са здравословни

Хормезисът е фундаментална концепция в еволюционната теория. Това означава, че излагането на малка доза от определен вреден или токсичен агент активира способността на тялото да се адаптира към по-високи дози от същия стимул. С две думи, това, което не те убива, те прави по-силен.

Концепцията за хормезис е приложима към различни негативни стимули. Работи с отрови, топлина, радиация, антибиотици, тежки метали, оксиданти, упражнения и ограничение на храната... Всички тези елементи генерират стрес в тялото, но в ниски дози те се превръщат в своеобразен антидот срещу увреждане.

Темата за хормезиса все още предизвиква дебати сред учените. Това не е толкова заради неговата валидност, а заради неговия обхват. Същият принцип важи и за психологическия стрес. Това означава, че повтореното състояние би ни подготвило да се справяме по-успешно със силно стресови ситуации.

Хормезис е дума, която идва от гръцки, и означава стимулиране. Високата доза от почти всичко убива, но ниската доза е по-здравословна от нула.

Концепцията за хормезис като такава е нова, но въпреки това е принцип, който е признат от векове.

Цар Митридат VI, управлявал Понтийското царство век преди нашата ера, бил експерт по отровите. От много малък опитва отрови от всякакъв вид в изключително малки количества. Той не е единственият, който изпълнява тази практика, но е един от най-известните. Когато бил победен от Помпей в последната му битка, той се опитал да се самоубие с отрова, но нямало ефект. Затова той трябвало да помоли наемник да го прониже с меча си.

Тази история става толкова известна, че днес тази практика е известна като митридатизъм. В страни като Бразилия и Австралия някои хора са постигнали пълен имунитет към змийска отрова, като са следвали същата процедура като Митридат. Това предоставя първото доказателство, че хормезисът е реалност.

Всичко е въпрос на метод
Традиционният подход срещу излагането на токсични агенти или ситуации е тяхното избягване. Принципът на хормезиса обаче противоречи на тази предпоставка.

Има много примери. Единият се отнася до хероинозависимите. За някого, който не е зависим, доза от само 200 милилитра хероин би била смъртоносна. Но хората, които консумират това вещество редовно, могат да понасят до три пъти по-голяма доза.

Проучване твърди, че нещо подобно е наблюдавано сред оцелелите от атомните бомби в Хирошима и Нагасаки. Тези, които са се оказали близо до точката на удара, били убити, тежко наранени или развили рак през следващите години. От друга страна, тези, които са били по-далеч, са имали по-малко случаи на рак.

Това води до тезата на Парацелз: „Всички неща са отрова и нищо не е без отрова; самата доза прави така, че едно нещо не е отрова”. По същия начин това води до нова предпоставка, която постепенно набира тежест: стресът е добър за нашето здраве.

Ключът е в дозата. Ако има голямо количество от него и е изолирано, може да причини щети. От друга страна, ако е умерено и периодично, изглежда, че генерира адаптивни ефекти.

Възползвайте се от хормезиса
Има определени практики, които създават стрес за тялото, но са здравословни. Сред тях е периодичното гладуване. По същия начин, упражнения или внезапна промяна на температурата (топлина/студ), които често се използват за лечение на наранявания.

Според някои изследвания митохондриите са по-устойчиви на окисление, когато нивото на свободните радикали се повиши. Първоначално това изглеждаше противоречиво, но сега е научно потвърдено. Ето защо упражненията, които причиняват стрес на тялото, помагат за забавяне на процеса на стареене.

И накрая, важно е да се подчертае, че хормезисът е ефективен само при правилната доза радиация, токсини, упражнения, гладуване. По-ниската доза или честота е вредна, както и по-високата. Следователно е ясно, че честите малки дози стрес са здравословни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X