Напишете дума/думи за търсене

5 съвета, които ще ни помогнат да спрем да мислим за бившия си партньор

Чувствате ли, че не може да спрете да мислите за екслюбимия си? Има ли наистина някакъв начин да го направите? В действителност няма магическа формула, но това, което може да бъде полезно, е да спрете да изисквате да спрете да мислите за него.

Вместо това трябва да уважавате собствения си ритъм, като в същото време се фокусирате върху настоящето и живота си извън бившия си партньор. Вие сте в нов етап и трябва да продължите да живеете. Поради тази причина е важно да преминете през болката и да продължите напред, малко по малко.

Всички сме различни, затова всички трябва да намерим свои собствени стратегии за справяне с този вид ситуация. Не всеки се нуждае от еднаква помощ, за да продължи напред. Ето обаче пет общи съвета, върху които да помислите.

Не изисквайте да спрете да мислите
Не може да се насилиш да спреш да мислиш за бившия си. Мислите не могат да бъдат контролирани. Въпреки това може да се научите да ги пускате с течение на времето и да избегнете попадането им в капан.

Това е по-скоро като прочутото упражнение с розов слон. Представете си, че някой ви казва „не си мисли за розов слон“. Кое е първото нещо, което правите? Мислите за розов слон. Да мислиш за бившия си, е същото. Колкото повече изисквате от себе си да не мислите за него, толкова повече ще мислите за някогашната си половинка. Затова уважавайте вашия ритъм и разберете, че да мислите известно време за човека, когото сте обичали, е напълно нормално.

Потвърдете емоциите си
В процеси на скръб като край на връзка е важно да утвърждавате емоциите, които изпитвате по всяко време. Фактът, че продължавате да мислите за бившия си партньор, може да се дължи на хиляди причини. Може би не сте преодоляли раздялата или може би настоящето ви не ви удовлетворява или се страхувате от бъдещето.

Така или иначе, това, което чувствате, че е валидно, е напълно наред. Както и с вашите мисли, не се насилвайте да избягате бързо от тези емоции. Позволете си да почувствате копнежа, носталгията, меланхолията... Наистина не е необичайно те да ви превземат за известно време. Колкото повече си позволявате да изпитвате тези емоции, толкова по-скоро те ще изчезнат, оставяйки ви на мира.

Погледнете подаръка си
Когато сте по-наясно с миналото (или бъдещето си), това е, защото настоящето ви не е достатъчно удовлетворяващо. Затова трябва да го разгледате и да разберете какво харесвате в него. Ако няма нищо, тогава започнете да търсите или създайте нещо, което да направи живота ви пълноценен.

Опитайте се да превърнете настоящето си в нещо ценно, нещо, което си заслужава вниманието, нещо, заради което си струва да живеете.

"Бъдещето ни измъчва, миналото ни държи, затова настоящето бяга от нас самите."
Гюстав Флобер

Търсете това, което ви връща мечтите
След раздяла винаги е много важно да се свържете отново с това, което ви вълнува. С вашите интереси, вашите хобита, вашите страсти… Не толкова защото ви позволяват да се разсеете от болката, която изпитвате, а защото ви позволяват да погледнете в бъдещето.

Това са дейности, от които се чувствате добре, които ви напомнят, че животът продължава. Целта тук е малко по малко да подобрите настроението си и да си подарите нови мечти. Това ще ви помогне да спрете да живеете в миналото и непрекъснато да мислите за бившия си.


Сбогувайте се с ритуал
Сбогуването не означава непременно да го направите физически. Може обаче вече сте се сбогували, но все още чувствате, че все още не сте обърнали страницата. Ако това е така, кажете сбогом по свой начин. Трябва да затворите цикъла.

Може да направите това с ритуал за сбогуване. Няма значение дали са минали седмици или месеци от раздялата. Ако чувствате, че имате нужда от това, бъдете добри към себе си и го направете. Ритуалите ви позволяват символично да сложите край на нещо. Може да ги направите както искате. Един от ефикасните е да напишете писмо, в което изразявате как се чувствате, и след това да го изгорите, разкъсате или да го запазите.

Скъсайте снимките му или ги съхранявайте в специална кутия. Чуйте песен, която харесвате и на двамата. Идеята е да извършите малко символично действие, което ви позволява да изразите това, което носите в себе си, да се сбогувате с него и най-вече да го пуснете от живота си.

Потърсете професионална помощ
Психотерапията е много ценен инструмент, когато става въпрос за предлагане на стратегии, които могат да ви помогнат да възвърнете благосъстоянието си. Ето защо, ако се чувствате блокирани и не знаете как да управлявате болката си и ако трябва да разберете какво се случва с вас и как може да го разрешите, потърсете професионална помощ.

Преди всичко, не се съдете, ако установите, че все още мислите за бившия си. Просто се опитайте да разберете защо се случва. Дали защото настоящето ви не ви удовлетворява? Защо мислите твърде много за собствените си чувства и спомени?

Анализирайте ситуацията си и в зависимост от констатациите започнете с малки действия, които могат да помогнат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X