Напишете дума/думи за търсене

Проблемите във връзката с пасивен партньор

В областта на отношенията има една наистина ефективна рецепта за бедствие: пасивност. Да се влюбиш в някого, който вместо да работи върху връзката ви ежедневно, те приема за даденост и почти не ти обръща внимание, боли. Това е така, защото любовта изисква динамика. Както каза Ерик Фром, тя е като форма на изкуство, която изисква усилия, дисциплина и време.

Въпреки това отношенията, които са доминирани от пасивността на единия, са често срещани. Това са хора, които нараняват партньорите си, без дори да си мръднат пръста. Освен това те ги безпокоят поради липсата на инициатива и емоционални реакции. Зад този вид поведение не стои непременно липса на привързаност, а наистина изкривен начин за отвръщане на любовта.

Пасивните личности не разбират отговорността да имаш партньор. Те са несигурни, лишени от инициатива и са свикнали да делегират. Те са хора с ясни наклонности към зависимост, оставяйки партньорите си да решават, действат, правят и решават вместо тях.

Възможни причини за пасивен партньор
Не е необичайно единият партньор да се оплаква, че другият не казва нищо, не действа и не поддържа връзката със същата отговорност и енергия, както той. В момента, в който едната половинка поеме цялата тежест на връзката върху плещите си, нейните основи се разклащат.

За известно време единият партньор поддържа връзката, докато постепенно износването, непрекъснатите противоречия и страданието не го накарат да спре. Той се пита дали подобна жертва си струва. Въпреки че моли човека до него да действа и да отговори, той почти никога не го прави. Защо?

1. Възпитание, културни предразсъдъци и лични фактори
Зад начина, по който изграждаме и действаме в отношенията, има несъзнателни социални и културни фактори. Например сексизъм и традиционни роли. Все още има мъже, които оставят емоционалните аспекти, родителските задачи и прочее житейски особености на жените. Разбира се, има и дами, които са склонни към емоционална зависимост.

Тези реалности обаче се променят и има по-релевантни фактори, които могат да обяснят пасивността в една връзка. Някои хора притежават нулеви компетенции в емоционалната и релационната сфера. Това може да се дължи на факта, че от детството си те са свикнали другите да подхранват нуждите им и да утвърждават емоциите им.

2. Тревожно-пасивна привързаност
Хората с тревожен стил на привързаност често стават обсебени от това да получават обичта на другите пасивно, без да инвестират в реципрочност. Те разбират любовта еднопосочно, насочена единствено към получаване на „емоционални ресурси“.

3. Авторитарно и взискателно възпитание: тежестта на несигурността
Пасивността може да бъде резултат от възпитание, основано на постоянна критика и сянката на авторитаризма. В този случай индивидът е бил обезценен толкова дълго, че в крайна сметка той решава да не действа, за да избегне конфликт. Поради лична несигурност той се отпуска и позволява на партньора си да поеме отговорност за връзката.

4. Разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност
Хората с хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието често проявяват пасивно поведение в емоционалните взаимоотношения. Те могат да забравят много неща, да не довършат започнатото и да им е трудно да демонстрират своята отдаденост на партньора си.

5. Лошо управление на несъответствията и конфликтите
Някои хора, след поредица от разногласия с партньора си, може да изберат класиката: „Ако не ми дадеш това, от което се нуждая, ще спра да работя върху тази връзка“. Те са хора с нулеви комуникационни умения, ниска устойчивост на разочарование и ниска емоционална интелигентност.

Някои хора с явно детски нагласи, след поредица от конфликти или несъответствия в отношенията си, могат да решат да спрат да действат или да поемат каквато и да е отговорност. Може дори да спрат да говорят с партньора си.

6. Липса на интерес към връзката
Може да единият партньор да е достигнал точка, в която незаинтересоваността или тежестта на рутината задушават романтичните отношения. В крайна сметка не всеки е в състояние да направи стъпката и да каже категорично: „Чувствам, че връзката ни не върви много добре“ или „Вече не се чувствам по същия начин“.

Това са ситуации, в които единият партньор внезапно вижда другия да се отдръпва, тъй като вече не се интересува.

Какво може да направите, ако имате пасивен партньор?
Ако вашият партньор е наистина пасивен, последното нещо, което трябва да направите, е да превърнете ситуацията в хронична. Понякога поради страх от самота или дори от раздяла, може да изберете да поемете пълна отговорност. Трябва обаче да сте наясно: да обичаш някой, който е пасивен в любовта, означава, че вече си сам. Това означава да имаш някого, който е до теб, но на практика отсъства, някой, който не го е грижа за теб, не те подкрепя или се ангажира с теб.

Какво може да направите? Пасивността всъщност е научен отговор на друг проблем, който се избутва настрана. Следователно първата стъпка е комуникацията. Трябва да установите настоятелен и искрен диалог, за да разберете какво се случва. Трябва също да разберете какво мотивира поведението на пасивната ви половинка. Освен това вашият партньор трябва да поеме отговорност да се промени.

Като двойка вие сте екип. Но вие също сте двама души със собствени проблеми. И двамата имате скрити рани, които трябва да лекувате, и специфични реалности, на които трябва да обърнете внимание. Ако не се справите с тях, те ще окажат влияние върху връзката ви. Любовта изисква динамика и реципрочност, както и да сте майстори на обич, грижа и внимание всеки ден. Ако това не се случи, връзката ви ще се разпадне за нула време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X