Напишете дума/думи за търсене

Майърс и Бригс: две домакини, които промениха психологията

Личностният тест на Myers & Briggs е един от най-използваните в света. Но зад този инструмент се крие история за любов към знанието и неподчинение на традиционните обичаи.

Ако чуете словосъчетанието Майърс и Бригс, има вероятност да не знаете за какво иде реч. От друга страна, ако някой говори за MBTI, може и да разпознаете, че зад този акроним стои един от най-известните тестове за оценка на личността, който има интересна история.

Майърс и Бригс са фамилните имена на майка и дъщеря. Две домакини, които, макар и да не били психолози, успели в края на XIX век да измислят този психологически инструмент.

„Бригс и Майърс бяха сред първите, които разбраха колко гладни са масите за прости отговори на проблема за самопознанието.“

Мерве Емре

Майерс и Бригс са фамилните имена на американките Изабел и Катрин, които били дъщеря и майка.
Родената през 1875 г. Катрин била интелектуално любопитна. Тя идва от семейство на академици и скоро демонстрира голяма склонност към учене и четене.

По онова време обаче се смятало, че интелектуалната дейност може да увреди репродуктивната способност на жената. Противопоставяйки се на това безумие, Катрин се самообразова, отива в колеж и получава диплома по селско стопанство. По-късно тя става учителка, въпреки че от нея се очаквало просто да се омъжи и да има деца.

В крайна сметка тя се венчава за физика Лиман Бригс. Той подкрепял интелектуалните приключения на жена си. Тя дори имала кабинет в дома им. Изабел била единствената им дъщеря и става „обект“ на разследването на майка си .

Домашна лаборатория
Раждането на Изабел дава началото на дуото Майърс и Бригс. Катрин сметнала, че е добра идея да създаде изследователска лаборатория в собствения си дом със собствената си дъщеря. Тя я нарича Космическата лаборатория за обучение на бебета.

Катрин смятала, че родителството може да бъде научно подкрепено и си позволила да проведе „малки експерименти“ с детето си. Основният й фокус паднал върху поведението на Изабел. Резултатът от това бил „Дневникът на модела на послушание и любопитство”. В него тя записва реакциите на дъщеря си на определени стимули, илюстрирайки как успява да направи малкото си момиченце едновременно послушно и любопитно.

Нейното интелектуално безпокойство я тласка към книгата „Психологически типове“ на Карл Юнг. От този момент нататък той се превръща в еталон за нея, с когото поддържа кореспонденция. След петгодишно проучване Майърс сметнала, че би било полезно да се разработи въпросник, така че хората да могат да идентифицират своите типове личност според теорията на Юнг. Тя приложила плана си в действие.

Изабел и продължението на работата
Междувременно Изабел демонстрира сходни дарби с тези на майка си. Тя била роден изследовател. Тя учи политически науки в колежа, а по-късно също се омъжи. За щастие, и нейният брак не бил пречка за нейните интелектуални грижи.

Всъщност Изабел продължава с работата, която майка й била започнала. Тя завършва оформянето на MBTI (Myers & Briggs Type Indicator). Той се основава на типовете личности, установени от Карл Юнг. Изабел допринася със собствените си наблюдения във въпросника.

Младата жена смятала, че тестът ще работи по-добре, ако загатва за ежедневни ситуации, за да могат хората да се идентифицират по-лесно. Оттогава въпросникът започнал да става популярен. Изабел също се интересувала изключително много от писането на художествена литература. Именно тестът MBTI й помага да оформи един от героите си в роман, който тя публикува през 1929 г.

MBTI започва да се използва от разузнавателните служби в Съединените щати. Впоследствие много компании започнали да го използват, както и няколко университета. Днес различни организации продължават да използват инструмента, но малцина знаят историята зад него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X