Напишете дума/думи за търсене

Смущаващи признаци за липса на желязо в тялото

Недостигът на желязо, въпреки че започва като неудобство, може да се превърне в анемия. В ежедневието си може да губим желязо по много начини, така че е жизненоважно да знаем как да предотвратим и лекуваме това състояние.

Дефицитът на желязо се случва, когато тялото не разполага с достатъчно от този минерал, отговорен за производството на хемоглобин - протеин в червените кръвни клетки, който им позволява да пренасят кислород в организма. Липсата на хемоглобин кара мускулите и тъканите да работят неефективно, което води до анемия.

1. Необичайна умора

Умората, е много често срещан симптом на дефицит на желязо. Това е така, защото на тялото липсва желязото, за да произвежда протеин, наречен хемоглобин в червените ни кръвни клетки, който е отговорен за пренасянето на кислорода от белите дробове до другите части на тялото. Когато на тялото му липсва хемоглобин, той допринася по-малко кислород за нашите мускули и тъкани, което води до умора. Умората се счита за много нормална в нашето ежедневие, така че понякога може да бъде по-трудно да се разграничи нормалната умора от симптома на дефицит на желязо.

Хората с недостиг на желязо също ще изпитат:
- Слабост
- Ниски нива на енергия
- Трудност при концентриране
- По-малка производителност

2. Бледа кожа

Хемоглобинът в нашите червени кръвни клетки е това, което дава на кожата ни този здрав, розов цвят. Поради липсата на желязо, човешкото тяло не може да произвежда достатъчно хемоглобин за червените кръвни клетки, за да допринесе за останалата част от тялото, което води до бледа кожа. Независимо от вашия тон на кожата, ако вътрешността на устните, венците, ноктите на пръстите и вътрешната част на долните клепачи са по-малко червени от обичайното, може да е виновен ниското желязо.

3. Задух/болка в гърдите

Задух или болка в гърдите, особено при активност, са друг симптом на недостиг на желязо. Поради факта, че хемоглобинът е недостатъчен в червените кръвни клетки, кислородът, който се разпределя в останалата част на тялото, е ограничен, по този начин тялото ни се опитва да компенсира и произвежда повече кислород, за да функционират нашите органи правилно, което води до недостиг на въздух.

4. Замайване и главоболие
Липсата на желязо също може да причини главоболие или мигрена. Това се дължи на факта, че недостатъчно количество кислород достига до мозъка, което причинява набъбване на кръвоносните съдове, което води до налягане, причиняващо главоболие или мигрена.

Хората с недостиг на желязо могат да изпитат замаяност и замаяност. Когато нивото на хемоглобина спадне или остане стабилно ниско, тялото става отчаяно от кислород, причинявайки тези физически симптоми. Замаяността произтича от липсата на кислород в мозъка или може да произтича от ниско кръвно налягане, което е резултат от лоша оксигенация на сърцето и кръвоносните съдове.

5. Сърцебиене
Нередовният сърдечен ритъм, известен още като сърцебиене, може да бъде друг симптом на недостиг на желязо. Това е така, защото ниските нива на хемоглобин означават, че сърцето трябва да работи по-усилено, за да пренася кислород до останалата част от тялото. Това може да доведе до ненормален сърдечен ритъм или усещане, че сърцето ви бие нередовно бързо. В крайни случаи това може да доведе до сърдечна недостатъчност. Но тези симптоми обикновено се появяват по-късно, хората с недостиг на желязо страдат от други симптоми, преди да изпитат сърцебиене.

6. Увреждане на косата и кожата
Косата и кожата се считат за вторични функции за нашето тяло. Това е така, защото тялото ни дава приоритет на ограниченото разпределение на кислорода към най-важните функции като органите и тъканите.

Когато на кожата и косата липсва желязо, те стават сухи и чупливи. Известно е, че липсата на протеин, наречен феритин, причинява тези проблеми, тъй като е от съществено значение за процеса на съхранение и отделяне на желязо във всички части на тялото във времето. Ниските запаси от желязо увеличават степента на загуба на коса, особено при жени в неменопауза.

7. Подуване/болезненост на езика и устата
Изгледът на устната кухина може да даде много улики за здравето. Дефицитът на желязо е един от тях. Ако езикът изглежда подут, възпален или обезцветен, това е индикация за недостиг на желязо. В тялото си имаме протеин, наречен миоглобин, който е протеин, свързващ желязо и кислород, намиращ се в мускулната тъкан на езика. По-ниските нива на миоглобина могат да причинят възпаление, гладкост и подуване на езика. Недостигът на желязо също може да доведе до сухота в устата и възпалени червени пукнатини в ъглите на устата.

8. Чупливи нокти
Крехките нокти са много по-рядък симптом на дефицит на желязо, който се появява в по-късните етапи на анемията. Това състояние се нарича koilonychia. Това е заболяване на ноктите, при което те стават необичайно тънки и губят изпъкналостта си, придобивайки плоска или дори вдлъбната форма. В ранните етапи ноктите могат да бъдат лесно чупливи. Това състояние започва да се проявява в средата на нокътя, докато пада надолу и краищата са повдигнати, за да придадат заоблен вид като лъжица.

9. Неспокойни крака

Ниските нива на желязо в кръвта могат да доведат до спад на допамин - химикал в нашия мозък, който е от решаващо значение за движението и може да предизвика синдром на неспокойните крака. Допаминът действа като пратеник между мозъка и нервната система, за да помогне на мозъка да регулира и координира движението.

Ако нервните клетки се повредят, количеството на допамин в мозъка се намалява, което причинява мускулни спазми и неволни движения. Нивата на допамин естествено падат към края на деня, което може да обясни защо симптомите на синдрома на неспокойните крака често се влошават вечер и през нощта.

10. Болки в корема и кръв в урината

Интраваскуларната хемолиза - състояние, причинено от дефицит на желязо, е мястото, при което червените кръвни клетки се разпадат в кръвния поток и те отделят желязо, което след това се губи с урината. Това понякога се случва при хора, които се занимават с интензивни упражнения, по-специално джогинг, и може да причини травма на малки кръвоносни съдове в стъпалата, което се нарича „маршова хематурия“.

Вторични признаци на недостиг на желязо

Тези симптоми обикновено са по-рядко срещани и могат да бъдат свързани и с други състояния.

Необичайно желание: Има състояние, наречено „пика“, при което пациентът има необичайно желание да яде предмети без никаква хранителна стойност. Това могат да бъдат невредни предмети като лед, но някои хора могат да имат желание за по-вредни предмети като изсушена боя, мръсотия или различни метали. Това разстройство обикновено е временно и се среща най-вече при деца и бременни жени.

Тревожност: Тревожността е друг симптом, който може да бъде свързан с дефицит на желязо, но този симптом се развива само при хора с хронична анемия. Хората с дефицит на желязо имат по-висок процент на психични разстройства (особено хиперактивност и дефицит на вниманието) и нарушения в развитието. Съществуват все повече доказателства, че дефицитът на желязо причинява тези проблеми.

Студени ръце и крака: Хората, страдащи от анемия, губят кръвообращението в крайниците при най-малката промяна в температурата. Това води до постоянни студени ръце и крака. Няма достатъчно кислород, който да пътува до основните органи на тялото и нашите крайници са останали без достатъчно кислород, което да ги настине.

Чести инфекции: Не само може да бъде по-трудно тялото да се съпротивлява на инфекцията, когато човек има дефицит на желязо, но също така може да бъде по-трудно да се пребори с инфекцията, след като се появи. Анемията се свързва с увреждане на вродения (естествен) имунитет и клетъчно медиирания имунитет, като по този начин допринася за повишен риск от инфекция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X