Напишете дума/думи за търсене

Коректни ли сме в отношенията си?

Трудно ли ви е да бъдете коректни във взаимоотношенията си? Смятате ли, че другите са били несправедливи към вас? Понякога има голяма разлика между това, което давате, и това, което получавате.

Отношенията могат да бъдат сравнени с танци, в които танцьорите обменят жестове, пози и акробатични движения, създавайки красиво шоу. Ако тези жестове и пози са неравномерни, точно както липсата на справедливост в една връзка, резултатите могат да бъдат неприятни.

Във всяка връзка има обмен. Разменяте жестове и погледи, но също и информация и просоциално поведение или услуги. Трябва да има взаимна грижа, когато става дума за съвместно изграждане и съвместно създаване на взаимоотношения. Когато балансът между това, което един партньор прави за друг, не е балансиран, връзката не е симетрична и може да се появи силно усещане за неравенство.

Психичните капани на несправедливостта във взаимоотношенията
Някои хора се държат като черни дупки. Те изсмукват енергията ви и след това ви напускат. В резултат на това оставате сами, чувствате се празни и с разбито сърце. За да предотвратите това, трябва да поставите граници. Това предполага асертивно съобщаване на това, което искате и от което имате нужда. Ако тези нужди продължават да остават незадоволени, може да е време да напуснете връзката.

Има някои умствени капани, в които понякога може да попаднете. Това се случва, защото сте склонни да вярвате, че в един момент партньорът ви ще започне да проявява повече интерес към връзката, въпреки че дълбоко в себе си знаете, че това никога няма да се случи.

В една връзка, без значение от какъв вид е (партньорска, приятелска, семейна), отговорността за поддържането й е и на двамата. Ако такава отсъства, отношенията са обречени на провал.

„Следващия път ще е различно“, „Със сигурност няма да го повтори“
Когато тези фрази станат норма, а не изключение, трябва да се разтревожите. Това е знак, че нещо далеч не е наред. Трябва да помислите дали вашите усилия както физически, така и умствени, се отплащат.

Когато откриете, че произнасяте подобни фрази, дискомфортът ви обикновено намалява, защото сте го заменили с емоцията на надеждата. Всъщност имате вяра, че всичко ще се промени в бъдеще. Но това ви пречи да приемете, че никога няма да се случи.

„Бих искал да се промениш, защото начинът, по който се отнасяш с мен, е болезнен“
Това съобщение е отправната точка, ако искате да установите определени граници. Говоренето за това, което ви наранява в една връзка, е важно, ако искате тя да се развие. Въпреки това, ако партньорът ви остане на позицията си и упорства в поведението, което ви причинява болка, трябва да вземете решение, което е добро за вас.

Съпротива срещу промяната
Може да сте изключително устойчиви на ситуации, които изискват промяна. Това се случва, защото всяка промяна винаги е съчетана с процес на адаптация, който ви кара да изразходвате повече енергия от обикновено. Вашата съпротива се увеличава, ако промените, които се изискват, имат значително въздействие върху вашата представа и самочувствие.

Ако смятате, че във връзката ви липсва справедливост, защото давате много повече, отколкото получавате, вие жертвате себе си и предпочитате партньора си. Поддържането на тази ситуация с течение на времето може да бъде изключително разочароващо.

Поради тази причина трябва помислите внимателно, ако искате да продължите да инвестирате в отношенията си. Запитайте се наистина ли си струват усилията?

„Всички сме имали този страх, това отчаяние да загубим някого или това яростно желание, защото не е реципрочно. Колкото по-малко реципрочност има, толкова повече желание имаме“.
Еманюел Беар

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X