Напишете дума/думи за търсене

Как липсата на сън влияе на психичното здраве?

Психичното здраве на човека може да бъде силно повлияно от качеството и продължителността на съня му. Сънят и психичното здраве са тясно свързани, тъй като има сложна връзка между тези два фактора. Хроничното лишаване от сън може да има сериозни последици за нашето психично здраве, като повишена емоционална реактивност, нарушена когнитивна ефективност и повишена уязвимост към психични разстройства.

Ето как липсата на сън може да повлияе неблагоприятно на нечие психично здраве.

1. Емоционална регулация и настроение
Нашите емоционални реакции могат да станат преувеличени или непредвидими, ако не сме в състояние да си осигурим достатъчно сън. Лишаването от сън нарушава способността на мозъка да обработва и регулира добре емоциите, причинявайки повишена раздразнителност, промени в настроението и т.н. Дългосрочното лишаване от сън може дори да допринесе за развитието на такива разстройства на настроението като депресия и тревожност.

2. Когнитивна функция и представяне
Безсънието пречи на обхвата на вниманието, нивата на концентрация и уменията за решаване на проблеми. Липсата на сън може да повлияе на способността ни да трансформираме информацията от краткосрочна в дългосрочна памет. Това може да повлияе на способността ни да запазваме и извикваме информация. Може също така да повлияе на нашата креативност и гъвкаво мислене.

3. Повишена уязвимост към психични разстройства
Проучванията показват, че лишаването от сън може да доведе до по-високи нива на тревожност, депресия, хипертония, нарушена памет, лош фокус, нарушени изпълнителни функции и други психиатрични и медицински състояния. Хроничното безсъние е тясно свързано с депресия, тревожност, биполярно разстройство, шизофрения и други подобни състояния. Това може да се дължи главно на смущения в цикъла сън-събуждане, които влияят на предавателните системи в мозъка, което води до развитието на тези състояния.

4. Повишена реакция на стрес
Достатъчният сън ни помага да се възстановим от ежедневните стресови фактори, защото действа като естествен буфер за стрес за нашите тела и умове. Въпреки това, при постоянен дефицит на сън, нашата система за реакция на стрес става по-активна от нормалното. Важно е да разберем значението на даването на приоритет на съня и създаването на добри навици за сън, за да поддържаме както физическото, така и психическото здраве. Оценявайки собствения си сън, можем да подобрим устойчивостта си и психичното си здраве.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X