Напишете дума/думи за търсене

7 тайни, които най-токсичните хора никога не ни казват за себе си

Всички действаме токсично от време на време. Затова, ако се разпознаете в някои от по-долните изречения, не бързайте да се самобичувате, а помислете дали се откриват в тях за дълги периоди от време. Наличието на модел е това, което има значение, не само признаците.

Какво никога токсичните хора няма да ви кажат за себе си?

1. Те ​​завиждат на вашата емоционална зрялост и сила

Ето една рецепта за завист.
- Имаш нещо, което ценя.
- Не мога да го имам.
- Не вярвам, че ще мога да го имам.
- Нямам достатъчно смелост да поема отговорността и да работя върху това да я имам.

Трябва ли изобщо да обяснявам допълнително? Колкото по-сигурни, уверени и зрели сте, толкова по-токсични хора ще ви завиждат. Тази завист може да се прояви по много различни начини. Може да ви мразят. Те може да са ви приятели, но таят много негодувание към вас, което ще изпитвате върху гърба си от време на време. Или може да са уплашени от вас.

Те дори могат да се опитат да ви критикуват за вашата увереност, сила и емоционална зрялост, твърдейки, че сте твърде неотстъпчиви, взискателни или дори токсични. Това е най-злата форма на завист: опитват се да ви разбият и да ви накарат да загубите това, което те нямат. Не приемайте никакво мнение за това кой сте като реалност. Повечето от това в такива случаи е просто проекция. Колкото по-уверени сте, толкова повече може да видите отвъд техните глупости.

Но невинаги е очевидно поради следващата точка.

2. Предпочитат манипулацията пред комуникацията
Общуването изисква много неща. Първо, саморефлексия. Имате нужда от самосъзнание, за да разберете какво искате. След това имате нужда от честност. Честността изисква смелост и уязвимост. Не на последно място, трябва да изострите комуникативните си умения. Имате нужда от определено ниво на социална интелигентност, за да накарате хората да ви слушат.

Със сигурност токсичните хора бягат страхливо от това.
Те обаче все още трябва да задоволят нуждите си. Имат нужда от връзка и понякога трябва да влизат в конфликт. И тъй като не могат да „осъществят" комуникация, те прибягват до другата токсична алтернатива: манипулацията. Те манипулират околните, за да получат това, което искат, вместо да общуват ефективно.

Получават това, което искат по подъл начин, вместо да бъдат откровени, директни, истински и честни. За тях да играят игри е по-удобно, отколкото да бъдат честни. Кой иска да бъде честен, когато може да получи това, което иска, без емоционалния дискомфорт от истинската комуникация? Не и те.

3. Отговорността ги плаши
Искате ли да накарате токсичен човек да ви мрази? Искате ли да накарате токсичен човек да ви каже колко сте токсични и невнимателни? Направете го отговорен за нещо. Предложете му да поеме отговорност за своите действия или скапана ситуация. Накарайте го да осъзнае, че е незрял индивид.

Тези хора мразят отговорността. На някакво ниво те гледат на себе си като на потиснати жертви. Ще ви извадят от девет кладенеца вода, за да си намерят извинения. Ще оправдаят действията си. Истории за това как са потиснати ще бъдат хвърлени в лицето ви. Част от това да може да поемеш отговорност, е наличието на достатъчна емоционална зрялост. И това не притежават, но и нямат желание да го развиват. С две думи, манталитет на жертва (като стил на живот и мироглед).

4. Те не вярват, че са токсични (или се гордеят с факта, че са)
Когато токсичните хора избягват отговорността достатъчно дълго, те престават да вярват, че изобщо имат такава. Започват да вярват в техния прочит на ситуацията. С други думи, те започват да вярват, че не са отговорни за своето токсично поведение и следователно не са токсичните индивиди.

Как биха били токсични хора, ако не правят нищо лошо? Но поради страхливостта си те не могат да признаят, че може би правят нещо нередно. И ако тяхната токсичност е твърде очевидна, за да се отрича, те или я подценяват, оправдават, или, още по-лошо, се гордеят с нея.

Фактът, че тези личности дори не вярват, че са токсични, е знак за вас да се махнете от обкръжението им. Не се опитвайте да промените тяхната гледна точка. Не се опитвайте да ги накарате да осъзнаят, че са токсични. Не се опитвайте да ги „спасявате".
Ако някой е на този етап, дори самият Фройд нямаше да може да му помогне.


5. Имат ниска емоционална зрялост
Емоционалната зрялост е едно от нещата, които определят качеството на живота ви. Това засяга вашите взаимоотношения и начина, по който се справяте със света. И отношенията управляват почти всички важни области на живота. Романтичните връзки и приятелства ще са гадни. Професионалните кариери също ще пострадат.

Колкото по-ниска е емоционалната зрялост на някого, толкова по-проблемни ще бъдат отношенията му. Тъй като никой не обича да общува с емоционално незрели хора (дори други емоционално незрели хора), те рано или късно ще си тръгнат или ще поставят много строги граници. Това, от своя страна, вреди на качеството на живот на емоционално незрелите, токсични хора. Не се заблуждавайте от образа, който проектират, особено ако се опитват да се правят на перфектни. Най-лошото им наказание е собственият им живот и личността, която са. Не се хващайте на следващия капан.

6. Те винаги имат нужда от свръхкомпенсация

Какво правят, когато:
- Животът им е гаден.
- Егото им е огромно (и наранено).
- Те не искат да поемат реална отговорност за истинските проблеми.

Свръхкомпенсират! Обикалят наоколо, блъскайки се в гърдите твърде силно. Те крещят и стават груби. Показват и предявяват големи претенции.
Ако имате нещо, няма да почувствате необходимост да доказвате, че го имате. Уверените хора не обикалят, опитвайки се да докажат на другите, че са уверени. Нито пък богатите. Нито щастливите. Те просто са такива. И не е нужно да го доказват. Никой сигурен, нормален човек не трябва да прави това. От друга страна, хората, които „свръхкомпенсират", са тези, които се опитват толкова много да докажат, че имат X, Y или Z.

Свръхкомпенсацията винаги е признак на несигурност. Не се поддавайте на бляскавата му светлина.

7. Те се интересуват от това какво мислите за тях повече, отколкото биха искали да признаят
В противен случай защо биха компенсирали? Несигурните хора се интересуват толкова много от това какво мислят всички за тях. Не ме разбирайте погрешно Всички се интересуваме от преценките на хората. Ние сме социални същества. Но когато се интересуваме твърде много от мненията и преценките на околните, това се нарича несигурност. И „твърде много" тук означава: повече от това, че този човек се интересува от собствените си мнения и преценки за себе си.

Така че, докато се притеснявате какво мислят токсичните хора за вас, те се ужасяват от това, което вие мислите за тях. Колкото по-уверени и сигурни сте, толкова по-голям е ужасът им. Това е вярно, дори и да не го показват. Помните ли последната точка? Те ще го покрият със свръхкомпенсация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X