Напишете дума/думи за търсене

8 начина да се излекуваме от токсични родители

Животът ви може да се превърне в ад, ако родителите ви постоянно казват, че не сте достатъчно добри. Това силно ви засяга като възрастни индивиди, оставяйки ви без самочувствие, мнение и критичен глас вътре във вас. Изцелението не идва със сила на волята, но с правилния съвет може да се превърне в пътуване, от което се нуждаете и което може да издържите.
Предлагаме ви няколко начина, чрез които може да се научите да разбирате ситуацията си и да възстановите живота си към по-добро.

1. Спрете да се опитвате да им угодите

Ако не харесвате това, което родителите ви са предвидили за вас, не е нужно да ги слушате.
Какво да направите: Угодете на себе си, а не на тях – добре е да поставите себе си на първо място.
Запомнете: Това, което трябва да направите, е да запомните, че щедростта и угаждането са две различни неща. Истинската щедрост идва от истинското и здраво самоуважение от споделянето на това удоволствие. Угаждането обаче идва от понижаването на това самочувствие и търсенето на одобрението на родителите ви.

2. Изразявайте мнението си

Да живееш с токсични родители, означава, че не знаеш как да изразяваш чувствата и мислите си по здравословен начин. Лесно е да се изгубиш, когато има друг по-силен глас до теб.
Какво да направите: Практикувайте мнението си с някого, на когото може да се доверите. Например, когато дойде време да се видите с приятелите си, предложете място, на което искате да отидете или предложете да гледате някой филм.
Запомнете: Предпочитанията не са нещо, за което трябва да започвате битка. Става дума за честност, дори когато слушате мнението на друг човек. Не е престъпно да изразите, че виждате ситуацията по различен начин.

3. Спрете да се самокритикувате
Ако сте били малтретирани, игнорирани или критикувани като дете, в съзнанието си вероятно сте свикнали да се саморазправяте грубо. Склонни сме да се задълбаваме в жестоките съобщения, получени от околните, но вие може да промените мислите си.
Какво да направите: Осъзнайте критичния глас в главата си и запишете нещата, които нашепва. До тях напишете положителна мисъл, която да ги замени. Сменете „Никога няма да бъдеш добър като другите" с „Никой не може да заеме моето място".
Запомнете: отидете на разходка, подремнете, посетете любимото си място или правете нещо, което ви кефи. Ако видите, че критичният ви глас е напът да изплува, когато извършвате тези дейности, блокирайте го и си кажете: „Аз съм ценен и за мен е важно да се забавлявам или да си почина".

4. Поставете граници и ги наложете
Когато поставите ясни граници, това ще ограничи отношението на другите към вас. Създава физическо и емоционално пространство между вашите родители и вас, което е нещо, което вероятно не сте имали, когато сте били дете.
Какво да направите: Поставянето на граници с родителите ви започва, когато решите какво е забранено и какво сте готови да направите. Помислете предварително дали има нещо, което не искате да споделите с тях. Например кажете „не" на изненадващи посещения, тъй като от вас зависи с кого ще прекарате празниците си и отговаряйте на техните съобщения и телефонни обаждания, когато сте готови.
Запомнете: Взаимоотношенията трябва да се градят на уважение, което не идва с онези, които се отнасят зле с вас. В началото може да ви е неудобно да поставите границите и да кажете на родителите си как искате да се отнасят с вас.

5. Опитайте се да не сте около други токсични хора
Израстването с токсични родители вероятно означава, че сте пропуснали грижата, топлината и любовта. Това ви приближава до хора, които споделят същите качества като родителите ви. Може неволно да потърсите някого с подобна личност, за да получите подкрепата, която не сте имали от родителите си.
Какво да направите: Задайте си въпроси, които ще ви помогнат да осъзнаете типа хора, от които сте заобиколени. „Какво е общото между тях?", „Какво правиш, което е почти същото като отношенията с родителите ти?" или „Какво те задържа с тях?"
Запомнете: Други токсични хора могат да имат същото отрицателно влияние върху живота ви и вие също няма да намерите топлината, любовта и грижите, които сте пропуснали, в тях.

6. Освободете се от тази „тирания"
Лоялността понякога може да ви попречи, когато трябва да се защитите. Освобождаването може да изглежда като най-трудното решение за вземане, но е много важно.
Какво да направите: Дори токсичните хора да не заслужават цялото внимание, което получават, в природата ни е да се свързваме. Ето защо разписването на пътния им лист от живота ви може да е най-добрата стъпка. Състоянието на връзката ви не е по ваша вина.
Запомнете: вече сте преминали през толкова много, така че не мислете, че не сте достатъчно силни, за да отстоявате себе си. Вие сте този, който може да вземе решение и след като го направите, ще започнете да се лекувате.

7. Не споделяйте всичко с тях
Доверието е ключов елемент за силна и здрава връзка и личната информация трябва да се споделя само с тези, които заслужават доверие. В случай на токсични родители те не попадат в тази категория, особено ако ви критикуват, клюкарстват за вас и споделят неща без ваше разрешение.
Какво да направите: Бъдете наясно какво споделяте с родителите си.
Запомнете: Ако не сте принудени да им кажете всичко, споделете само това, за което се чувствате сигурни и комфортно.

8. Контролирайте мястото на срещите си
Токсичните родители се чувстват най- удобно у дома и на други места, подходящи за семейството. Това е така, защото на тези места те имат властта да ви контролират.
Какво да направите: следващия път, когато искате да се срещнете с родителите си, изберете обществено място, заобиколено от други хора. Там може да имате контрол, защото те няма да имат шанса да попаднат в зоната на комфорт на старото си поведение. Дори и да попаднат в старите си модели на общуване, ще може да станете и да си тръгнете.
Запомнете: контролът върху това къде се срещате с родителите си също ще ви даде шанс да сте наясно с тяхното поведение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X