Напишете дума/думи за търсене

7 начина за контрол на апетита

Наднормените килограми са не само естетически, но и здравословен проблем. Ендокринолозите и диетолозите са категорични, че строгите диети и гладуването не само не носят положителни резултати в борбата за понижаване на теглото, но и водят до стрес, който въздейства негативно на цялостното здравословно състояние. Килограмите, свалени по този мъчителен начин, се връщат бързо, предизвиквайки чувство за разочарование и безсилие. За да се поддържа теглото в норма, без натоварване на нервната система, е необходимо да се научим да контролираме апетита си.

Апетит в превод от латински означава „желание”, „стремеж”. На първо място, важно е да различаваме апетита от усещането за глад. Гладът се базира на потребностите на тялото от хранителни вещества и често е съпроводен с неприятни усещания. Центърът на глада, който реагира на нивото на глюкоза в кръвта, се намира в главния мозък. Намаляването на това ниво предизвиква състояние на дискомфорт, свързано с желанието да се нахраним. Апетитът е свързан не с потребността от храна, а с представата за процеса на удовлетворение – тоест, той е състояние, съпроводено с приятни емоции.

Апетитът възниква под влияние на външни дразнители като например богат избор от ястия и съблазнителния им външен вид. Именно по тази причина често изяждаме по-голямо количество храна от реално необходимото ни за попълване на запасите от енергия.

При повечето хора апетитът се повишава вечер и през есенно-зимния период. Завишеният апетит може да е предизвикан и от хронично недоспиване. При дефицита на сън се увеличава тревожността, а поглъщането на храна успокоява.

Диетолозите различават обща и избирателна форма на апетит. Избирателната отразява потребността на човешкия организъм от витамини, протеини, минерални вещества и т.н. Добре балансираният апетит говори за добра физическа и психическа форма. И обратно, разстройствата в апетита може да са симптом за различни заболявания.

Можем да го регулираме

Няма универсални рецепти, тъй като при всеки апетитът е различен –свързан е с хранителни навици, начина на живот, психологическото състояние и т.н. Все пак, има някои общи принципи, които ще ви помогнат да сложите разумни граници на желанието за похапване.

Хранителен режим

Диетолозите са на мнение, че 80% от дневния прием на храна трябва да е на закуска и обяд, а останалите 20% - на вечеря. Ако се храните на всеки 2–3 часа на малки порции, няма да изпитвате вълчи глад и така ще избегнете преяждането.

Сложни и бързи въглехидрати: начин на употреба

Ако хапвате на закуска сложни въглехидрати (като например овесени ядки), ще се заситите за дълго. Някои диетолози препоръчват преди хранене да изядете парче черен шоколад – съдържащите се в шоколада бързи въглехидрати ще подадат на мозъка сигна за засищане и на така ще погълнете значително по-малко храна.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X