Напишете дума/думи за търсене

Навици, от които пълнеем

Когато натрупаме наднормени килограми, винаги си намираме оправдание – заседнал начин на живот, хормонални проблеми, раждане на дете, невъзможност за здравословно хранене на работното място… Но в повечето случаи причината са вредните хранителни навици. Как да ги преборите?

Неправилен хранителен режим

Един от най-вредните навици е нередовното хранене. Мнозина правят големи паузи между храненията, като приемат големи количества храна сутрин и вечер, или пък се хранят само по веднъж на ден, най-често на вечеря. Това води до проблеми, тъй като вечер метаболизмът се забавя и организмът не успява да изгори поетите калории. Резултатът е натрупване на мазнини в проблемните зони на корема, ханша и бедрата. Друга основна грешка е непрекъснатото похапване, като така не дават възможност на мозъка си да подаде реален сигнал за глад.

Решение: Най-добре е да се храните 4–5 пъти на ден, на внимателно балансирани порции. За междинни закуски не се изкушавайте от бисквити и чипс, с се спрете на зеленчуци, несладки плодове и кисело мляко.

Хранене на крак

Още един вреден навик на съвременното хранене е бързата консумация на храна. Когато се храним бързо, организмът не успява да прецени какъв обем храна му е необходим и консумираме повече калории, отколкото сме в състояние да изразходваме.

Решение: Яжте бавно, дъвчете внимателно и се наслаждавайте на всяка хапка. Така освен че ще избегнете натрупването на излишни килограми, ще получите истинско удоволствие от храната.

Големи порции

Този навик е пряко следствие от предишния (бързо хранене) или пък е резултат от криво разбраното правило, че не бива да се хвърля храна.

Решение: Научете се да готвите в по-малки количества. Ако ви остане храна, винаги може да я сложите в чиста кутия и да я дадете на бездомен човек или гладно животинче. Няколко минути преди хранене изпийте чаша вода – така ще намалите обема на приеманата храна.

Антистресово хранене

Още един вреден навик е използването на храната като средство за борба със стреса, лошото настроение и неприятностите. За мнозина нервното напрежение е свързано с постоянно дъвчене, което пък води до наднормено тегло и нов стрес: така кръгът се затваря.

Решение: Ако не можете да отвлечете вниманието от неприятната ситуация и тревогите по друг начин, освен чрез храната, поне избирайте продукти, които не вредят на фигурата – ябълки, моркови, краставици. Така освен че ще избегнете излишните калории, ще се снабдите и с витамини, които са добро средство срещу стреса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X