Напишете дума/думи за търсене

Симптоми на хранителен дефицит

6. Внезапно напълняване

Ако не може да обясните неочакваното увеличаване на теглото си, вероятно имате йоден дефицит. Йодът е отговорен за производството на хормоните на щитовидната жлеза, които помагат да се контролира метаболизма. Когато нивото им е ниско, тялото изгаря по-малко калории и започва да съхранява мазнините.

Източници на йод са водораслите, морската или океанската риба, ракообразните, млечните продукти и йодираната сол.

7. Кървене на венците или рани, които зарастват бавно

Ако имате този проблем, вероятно имате дефицит на витамин С. Групи от хора, които са изложени на риск, са бременните и кърмещите жени, по-възрастните и пушачите.

Не е трудно да получите достатъчно витамин С, ако имате здравословна и балансирана диета и ядете пресни плодове и зеленчуци. Един голям портокал или половин чушка дава нужната дневна доза от него.

8. Депресия

Може да е признак на дефицит на витамин D. Най-вече засяга хора, които не получават достатъчно слънчева светлина. Ако имате по-тъмна кожа и наднормено тегло, почти е сигурно, че имате недостиг на този витамин.

Ако нямате възможност да получавате повече слънце, вземете витаминни добавки и консумирайте храни, богати на витамин D, като сьомга, черен дроб от треска, херинга, сардини, скариди, жълтъци, риба тон, стриди и гъби.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X