Напишете дума/думи за търсене

Симптоми на хранителен дефицит

Човешкото тяло е наистина сложно нещо. Той съдържа 60 химически елемента и отлични пропорции от вода, протеини, мазнини и минерали. Всичко това е от решаващо значение за здравето ни. Когато ни липсва нещо, тялото дава сигнали, за да може да поправим този дефицит. Кои са симптомите на най-често срещаните хранителни дефицити?

1. Изтъняла коса и чупливи нокти

Това може да се дължи на недостиг на протеини, а те заемат голяма част от тялото. Костите, мускулите, кожата, космите и ноктите съдържат белтъчини. Ето защо недостигът на протеини влияе върху целия организъм и може да причини много сериозни здравословни проблеми. Първите симптоми са различни проблеми с ноктите, косата и кожата.

Хората, които ядат месо редовно, почти не се сблъскват с тях. За тези, които предпочитат вегетариански източници на протеин, препоръчваме боб, ядки, зелен грах, киноа, нахут, гъби, тофу, овес...

2. Суха кожа и бръчки

Основните мастни киселини, особено Омега-6, са много важни, защото създават бариера в кожата срещу загубата на вода. Ако не получите достатъчно от тях, това може да изсуши кожата допълнително и да доведе до образуването на бръчки. Кожата може също да се напука, да почне да се люспи и да сърби. Други неприятни симптоми са пърхот, косопад и сухота в очите. Тези, които са на диета и намаляват приема на мазнини, са изложени на риск.

Не избягвайте мазните риби и използвайте висококачествени масла, ако имате някой от тези проблеми.

3. Постоянна умора и мускулна слабост

Това са симптоми на магнезиев дефицит. Ако се чувствате изтощени дори след като току-що сте се събудили и сте непрекъснато уморени и слаби, това е знак, че трябва да включите храни, богати на магнезий, в хранителния си режим.

Най-добрите източници на магнезий са бадемите, фъстъците, тиквените семки, ленените семена, слънчогледовото семе, семената от чиа, кашуто и какаото.

4. Бледост

Ако кожата ви изглежда бледа, това може да е признак на дефицит на желязо, който понижава нивото на хемоглобина в червените кръвни клетки. Понякога и венците, ноктите, вътрешността на устните и клепачите губят естествения си здрав цвят. Хора с най-висок риск от развитие на анемия са бременните жени, редовните кръводарители, хора с ограничителна диета и вегетарианците.

Черният дроб и червеното месо са много богати на желязо. Този минерал ще намерите и в спанака, лещата и броколито.

5. Акне или кожен обрив

Ако сте голям фен на преработените храни или алкохола, може да изпитате липса на цинк в тялото. Дефицитът на този елемент влияе върху целия организъм и причинява проблеми с червата и имунната система. В резултат на това това може да доведе до алергии и да повлияе негативно на състоянието на кожата.

Храни, богати на цинк, са стридите, говеждото, агнешкото, пилешкото, бобът, нахутът, тиквените семки, кашуто, гъбите и спанакът.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X