Напишете дума/думи за търсене

Безопасни ли са вестниците

След като стана ясно, че банкнотите носят опасност от предаване на заразата с COVID-19, много читатели се притесниха дали е безопасно в такъв случай да си купуват вестници. Световната здравна организация (СЗО) потвърди, че вестниците остават безопасни за четене по време на пандемията. СЗО заяви, че вероятността заразено лице да замърси търговска стока е малка, затова и рискът от заразяване с чрез печатна хартия е изключително нисък.

Организацията препоръчва при всички случаи предпазните мерки като измиване на ръцете и това да избягвате на докосвате очите, носа и устните си да се спазват стриктно при всякакви обстоятелства. В изявление на СЗО се казва: „Вероятността заразеното лице да замърси търговските стоки е ниска и рискът да се хване вируса, който причинява COVID-19, от пакет, който е пътувал и е бил изложен на различни условия и температури също е слаба."

Вирусологът Джордж Ломонософ каза пред BBC Radio Шотландия: „Вестниците са доста стерилни поради начина, по който са отпечатани и производствения процес, през който са преминали.“

Същото важи и за книгите, и за пратките, които получавате по пощата.

MILA.BG ви призовава: Останете си вкъщи!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X