Напишете дума/думи за търсене

Готварски грешки, които съсипват храната

Най-вероятно доста от вас добавят олио или зехтин във водата, когато варите макаронени изделия, за да не се слепи. Въпреки това мазнината може да е в ущърб на пастата. Ако искате да добавите сос по-късно към ястието, мазнината ще му попречи да се смеси добре със спагетите и резултатите може да ви разочароват.
Какво не бива да правите, за да сте сигурни, че приготвяте вкусна храна?

1. Измивате сварената паста и изливате нейната вода
Когато тестените изделия са готови, повечето от вас вероятно изсипват водата, в която са приготвени. Запазването на водата обаче може да добави аромат на вашето ястие. И ако правите паста със сос, тази вода също може да ви помогне да ги обедините и да направите соса с по-равномерна консистенция. Изплакването на макаронените изделия може да е причината сосът да не се хомогенизира добре с тях.

2. Изчаквате твърде дълго, преди да разбъркате спагетите
Важно е да започнете да разбърквате пастата веднага, щом я сложите в тенджерата. По-вероятно е в началото да се слепва заради нишестето, което се отделя от нея.

3. Не оставяте месото да се размрази
Трябва да извадите месото от хладилника и да го оставите да достигне стайна температура, преди да го приготвите. В противен случай студеното месо ще се готви неравномерно - вътрешността ще е недопечена, а повърхността ще изгори.

4. Не оставяте месото да почине, преди да го нарежете
Когато готвите месо, по-голямата част от соковете са в центъра му. Така че е по-добре да изчакате малко, преди да го нарежете, за да може соковете да се разпространят по краищата на месото.

5. Разбърквате ориза
Освен ако не правите ризото, по-добре е да не разбърквате ориза. В противен случай ще активирате нишестето, което ще направи вашия ориз кашав.

6. Отваряте капака при готвене на ориз
Ако готвите ориз в тенджера, не вдигайте капака, за да проверите дали оризът е готов. Ако направите това, топлината ще избяга, а горната част на храната ще бъде по-малко сготвена от долната. Освен това ще обърка съотношението вода - ориз и варивото ще бъде по-сухо.

7. Пържите храна в екстра върджин зехтин
Екстра върджин зехтинът има ниска точка на горене. Така че, ако го използвате за готвене при високи температури, пържола например, тя ще започне да мирише неприятно и ще отделя токсични химикали.

8. Готвите рибата мокра
Ако рибата е мокра на повърхността и започнете да я готвите в тиган, тя ще се свари, а не опече. С две думи, няма да има приятна коричка м края на приготвянето.

9. Сотирате мокри зеленчуци
След като измиете зеленчуците, уверете се, че са изсъхнали. В противен случай водата ще се превърне в пара, а зеленчуците ще бъдат твърде влажни след готвене. Освен това ще загубят аромата си.

10. Добавяте студено масло и мляко към картофеното пюре
Добавянето на тези съставки студени ще попречи на правилното им усвояване от нишестето в картофите. Така че е по-добре да разтопите маслото и да затоплите прясното мляко и едва тогава да ги добавите.

11. Слагате прекалено много продукти в тигана
Когато готвите за няколко души, е удобно просто да всички продукти наведнъж в тавата или в тигана. Така обаче рискувате храната да стане прекалено суха. Топлината в съда ще се намали и това ще доведе до загуба на влага в месото.

12. Добавяте чесъна твърде рано
Чесънът изгаря лесно, така че сотирането му в началото може да съсипе вкуса му. Добавете го последен и внимавайте да не загори.

13. Не загрявате предварително съда
Трябва да загреете тигана или тенджерата за няколко минути, преди да изпържите нещо в тях. В противен случай месото или рибата, която приготвяте, няма да бъдат приготвени правилно.

14. Не варите картофите преди печенето им
Ако сложите сурови картофи във фурната, те могат да изгорят отвън и да не са напълно сготвени отвътре. За да избегнете това, частично сварете картофите във вряща вода, преди да ги печете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X