Напишете дума/думи за търсене

Как гласът може да ни придаде по-голям авторитет

Когато стане дума за лидерство, гласът има значение.

Мъжете политици с по-дълбоки гласове са по-добре приемани от гласоподавателите. Изпълнителните директори, които притежават баритонови гласове, ръководят по-големи компании, остават на тези позиции за по-дълго време и печелят повече пари.
Жените лидери с алтови вокали също се ползват с по-завиден респект и влияние сред подчинените си.
Звуковият специалист Росарио Синьорено от Калифорнийския университет проучва как може да "задълбочи" гласа на хората, родени без нотки на мрак във вокала си. Пред "Уолстрийт джърнъл" той споделя, че всеки може да оформи гласа си по начин, който да накара останалите да го приемат като лидер.
Нещо, което покойната Маргарет Тачър прилага в политическото си досие. Все пак не е било шега работа да си Желязната лейди.
Какво ви трябва, за да говорите с по-голям авторитет?

Не се преструвайте

Няма нужда да се опитвате да имитирате Бари Уайт, ако не притежавате гласище, извиращо от дебрите на диафрагмата ви.
Да не говорим, че изкуственото понижаване на гласа може да доведе до гърлен, гробовен тон, който се възприема като недостатъчно заслужаващ доверие от околните.

Използвайте целия си регистър
Синьорено и неговите колеги анализирали речите на политици на три различни езика. С помощта на синтезатор те изолирали акустичните качества на гласа от използваните думи и значението им. Оказало се, че ораторите били определяни като по-харизматични, когато гласовете им достигали или до много високи или много ниски честоти.


По-тихо с колегите
Изследователите установили, че когато един политически лидер говори с друг, той използва доста по-тесен регистър, отколкото този, с който си служи пред избиратели или членове на партията.
Същото са приложили и при срещи между собственици на големи корпорации. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X