Напишете дума/думи за търсене

Супер прост трик сваля кръвното без лекарства

В популярната култура здравият захват отдавна се свързва с образа на мачо или мъжкарана, но се оказва, че повишената здравина на ръкохвата може да помогне както на жените, така и на мъжете да намалят опасностите, свързани с високото кръвно налягане. Високото кръвно налягане (над 130/80), известно като хипертония, увеличава риска от инсулт и обикновено нараства като проблем с възрастта. Типичното лечение включва лекарства за намаляване на налягането като бета-блокери, както и интензивни аеробни упражнения, а най-често и двете.

Има и алтернативен метод

В продължение на много години лекарите са открили, че увеличаването на силата на ръкохвата често действа добре за сваляне на кръвното.

Всъщност в началото на 70-те години двама нюйоркски лекари публикуват за първи път статии, които разглеждат ефектите от интензивните изометрични упражнения на цялото тяло върху кръвното налягане. Изометричното упражнение, което изисква да поставите мускул в напрежение и да го задържите, без да се движите, първоначално повишава кръвното налягане, когато се изпълнява за кратки периоди. Но когато упражнението продължи по-дълго и се прави редовно, кръвното налягане всъщност започна да пада и остава по-ниско.

През 1992 г. Роналд Уайли, пулмолог от Университета в Маями в Охайо, прави изследване, което включва изометрични упражнения само с ръцете вместо с цялото тяло. Той кара млади мъже да тренират с 30% от максималната си сила на сцепление в продължение на две минути, редувайки ръцете след кратка почивка.
Резултатите са впечатляващи: след осем седмици от изометричните упражнения три пъти седмично осем от мъжете намаляват с 12,5 систолното си кръвно налягане и 14,9 диастолното.

Оттогава експериментът на Уайли се повтаря многократно с подобни добри резултати.
Любопитното е, че никой не е успял да обясни адекватно защо упражнението с ръкохващането работи толкова добре. Но е факт, че работи.

Готови ли сте да изпробвате упражнението?

Едва ли може да бъде по-просто. Просто трябва да стискате нещо с ръцете си две минути. Първо с едната ръка – държите две минути, после почивка – две минути, и накрая с другата ръка – две минути стискане. Направете го няколко пъти.

Предизвикателството е да разберете максималното си усилие, защото за да получите добър ефект от упражнението, трябва да задържите за двете минути 30% от максималното си усилие.

Вече се предлагат специални устройства, които измерват максималната ви мощност и след това показват необходимата ви сила на сцепление на малък компютърен екран.

Но същото може да се постигне и с много по-евтино устройство, известно като ръчен силометър (динамометър), което може да купите онлайн за около 50 лева. Тези устройства са оборудвани със стискаща се дръжка и течнокристален цифров дисплей, показващ използваната сила.

Британски блогър дори публикува видеоклип в Youtube, показващ как точно се изпълнява упражнението въз основа на публикуваното изследване.

Вижте го тук.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X