Напишете дума/думи за търсене

Принципи за отглеждане на щастливо дете

Всеки родител иска добро и благополучие за детето си. Но, за съжаление, не всеки има талант да бъде такъв възпитател.

Кои са най-честите грешки във възпитанието?

Децата се нуждаят от грижи, внимание, образование, важно е да ги предпазите от нежелани навици и контакти. Но това е само част от важното за наследника ви и неговото развитие. Наличието на образование не гарантира, че човек ще се реализира в живота. Когато на детето не му се обръща внимание, то несъзнателно възприема навици и поведение от други хора.

Какво му трябва на детето за успешен живот

Възпитанието може да се сведе до две неща: задоволяване на нуждите на децата и личен пример. Важно е да вярвате преди всичко на детето и на себе си, а след това и на полезните съвети. Личният пример работи най-добре.

Детето има ясни, разбираеми, логични изисквания. Важно е да ги изясните с него, за да бъдат разбрани и приети.

Командите към детето се получават при изпълнението им. Вие казвате – обядвай, после си напиши домашното и накрая измий чиниите. По-добре е да кажете: „Седни да хапнеш“, след като това се е случило, тогава го приканете да си научи уроците.
Но ако детето не спазва реда? Тогава меко, но упорито го приканваме да направи това, което искаме.

Родителите развиват в началото личността на детето и допринасят за полагането на неговото психологическо бъдеще. Хлапетата мислят в границите на „искам“ - „не искам“, а възрастният използва анализ и съзнателно решава.

Силната страна на личността дава възможност да се прехвърли отговорността за бъдещето му върху детето. То няма да бъде толкова зависимо от околната среда, връстниците, влиянието на околните. Такова дете с желание ще получава знания и ще се развива.

Важно е родителите да проявяват истински интерес към детските проблеми, комуникация.
Колкото и смешни и незначителни да изглеждат проблемите му, те са сериозни за едно дете. И е важно да обсъдите с него какво го тревожи. Потискаме желанието да даваме съвети, да настояваме за вашето готово решение. Намирайте възможност да общувате с детето не когато е удобно за нас, а когато то има нужда от него. Насърчавайте детето да говори за себе си, собствените си чувства, мисли.

На него трябва да му се даде възможност да се грижи за вас, да помага на близките си. Децата искат да бъдат полезни и грижовни. Това е напълно естествена нужда. Нашата задача е да научим малчугана да се грижи, докато придобие практически опит, за да го направи правилно. Не отхвърляйте емоционалните му импулси.

Не се препоръчва да казвате определени неща на дете, пред него, за него. Препоръчително е дори да не мислите така, за да не кодирате неволно детето за неуспех.

Не е необходимо да се оправдават детските недостатъци и грешки. В противен случай то ще е фиксирано в тези състояния. Вие сами потвърждавате, че то е такова, каквото твърдите. „Той е малък“, „учиш по-зле от Ваня“, „често боледуваш“...
Опитайте се да не се фокусирате върху обобщения като: „винаги“, „постоянно“, инструкции като „бъди умен“, „бъди послушен“ се възприемат от съзнанието на детето не по начина, по който мислим.

Препоръчително е да говорите утвърдително в сегашно време. "Страхотен ученик си."

Особености на кризата на 7-годишното дете

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X