Напишете дума/думи за търсене

Ниацинамид – необходимото козметично чудо

Ниацинамидът, наричан още никотинамид, е форма на витамин В-3, основно хранително вещество. Дефицитът на В-3 може да доведе до нарушения на кожата, бъбреците и мозъка. Приемът на ниацинамид може да помогне за предотвратяване на дефицита на B-3, като той през последните години се прочу и като силно оръжие в борбата със стареенето и проблемите с кожата. Въпреки че са необходими повече изследвания, локалният ниацинамид може да помогне за лечение на определени кожни заболявания, включително акне и екзема.

Това същото ли е като ниацин

Въпреки приликите в имената, ниацинамидът не е същото като ниацин. Те са два различни вида витамин B-3.
Вашето тяло обаче може да произвежда ниацинамид от ниациновите добавки, които сте приемали. Това се случва, когато в тялото има прекомерно количество ниацин. Триптофанът в организма също може да се превърне в ниацинамид.

Какви ползи предлага ниацинамидът

Като цяло ниацинамидът може да помогне за изграждането на протеини в кожата и да заключи влагата, за да предотврати увреждане й.

Индивидуалните предимства включват:

Имунитет

Ниацинамидът помага за изграждането на кератин, тип протеин, който поддържа кожата ви здрава.

Липидна бариера

Ниацинамидът може да помогне на кожата ви да изгради керамидна (липидна) бариера, която от своя страна може да помогне за задържане на влагата. Това е полезно за всички типове кожа, особено ако имате екзема или зряла кожа.

Минимизира зачервявания и петна

Ниацинамидът намалява възпалението, което може да помогне за облекчаване на зачервяване от екзема, акне и други възпалителни кожни заболявания.

Минимизира големината на порите

Поддържането на кожата гладка и овлажнена може да има вторична полза - естествено намаляване на размера на порите с течение на времето.

Регулира мазнината

Ползите от задържането на влага не са само за тези със сух тип кожа. Ниацинимидът също може да помогне за регулиране на количеството мазнина, която произвеждат мастните жлези.

Предпазва от увреждането от слънцето

Ниацинамидът може едновременно да възстановява здравите кожни клетки и да ги предпазва от увреждане, причинено от ултравиолетовите лъчи.

Лекува хиперпигментация

Някои изследвания установяват, че 5 процента концентрации на ниацинамид могат да бъдат полезни при изсветляване на тъмните петна. Ползите са наблюдавани след четири седмици.

Намалява фините линии и бръчки

Изследванията също така установяват, че същата концентрация е била полезна за намаляване на някои признаци на увреждане от слънцето, които идват със стареенето. Това включва фини линии и бръчки.

Предпазва от оксидативен стрес

Ниацинамидът помага за изграждането на клетките в кожата, като същевременно ги предпазва от стреса на околната среда като слънчева светлина, замърсяване и токсини.

Лекува акне

Ниацинамидът може да бъде полезен при тежко акне, особено възпалителни форми като папули и пустули. С течение на времето може да видите по-малко лезии и подобрена текстура на кожата.

Може ли ниацинамид да се комбинира с други съставки за грижа за кожата за максимален ефект

Ниацинамид може да се използва заедно с други активни съставки за оптимални резултати. Например, някои изследвания предполагат, че ниацинамид може да работи добре заедно с мед, фолиева киселина и цинк за лечение на акне.

Може да успеете да извлечете повече от своя серум с ниацинамид, като го използвате заедно с хиалуронова киселина. Твърди се, че хиалуроновата киселина увеличава абсорбцията на продукта.

4 страхотни съчетания на съставки за грижа за кожата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X