Напишете дума/думи за търсене

5 неща, които никога не трябва да казваме на интроверт

Понякога сме склонни да съдим интровертите и се опитваме да ги променим, вместо да ги уважаваме и оценяваме тяхната стойност.
Да бъдеш интроверт в свят на екстроверти не е лесно. Постоянно прекарваш живота си с чувството, че не се вписваш.
Някои проучвания твърдят, че около 50 % от населението е интровертно.

Интровертността е личностна черта, с важен генетичен компонент. Хората, които я притежават, фокусират вниманието си повече върху своя вътрешен, отколкото външен свят. Те се концентрират върху мислите, чувствата и емоциите си, предпочитат самостоятелни задачи и се радват да бъдат сами.

Противно на общоприетото схващане, интровертите притежават по-високо състояние на мозъчна възбуда. Това означава, че стимулирането отвън може да стане непосилно за тях.

Важно е да не бъркате интровертността със срамежливостта или социалната фобия. Интровертите не изпитват непременно трудности, когато става въпрос за връзка с другите. Освен това те може да притежават добри социални умения и да се радват да споделят своите виждания и мнения с другите без страх и безпокойство. Социализацията обаче далеч не ги зарежда, а източва енергията им.

Неща, които никога не трябва да казвате на интроверт


„Защо мълчиш?”
В социалните взаимодействия интровертите са склонни да приемат повече ролята на слушател, особено ако са в големи групи. Обикновено не обичат да бъдат в центъра на вниманието, нито са склонни да монополизират или водят разговор. Те предпочитат да наблюдават, слушат, анализират и правят собствени изводи.
Затова трябва да разберете, че ако не говорят, това е просто защото не искат. Те не са непременно притеснени или се страхуват да се присъединят към разговора. Когато почувстват, че имат с нещо важно да допринесат за диалога, те ще го направят.

„Изглеждаш ядосан. Нещо не е наред?”
Много хора приемат, че когато някой мълчи в социална среда, той изпитва гняв, отвращение или раздразнение поради трудности или обида. Това обаче не трябва да е така. Интровертите са по-малко изразителни, но това не означава, че не се забавляват или че се чувстват неудобно.

„Толкова си скучен”
Това е нещо, което никога не трябва да казвате на интроверт, тъй като означава значителна липса на уважение към него. Освен това не му позволявате да бъде такъв, какъвто е.
Всеки, който е отделил време да опознае истински интроверт, ще знае, че
тези хора са дълбоки и интересни личности, със свои собствени критерии и богат вътрешен свят.

„Не се срамувай, може да ми се довериш”
Трябва да уважавате ритъма на всяка личност и да не я принуждавате да се отваря повече, отколкото иска.

Ако наистина желаете да се свържете с интроверт, проведете спокоен разговор „очи в очи“ за нещо, което го интересува.

„Толкова си асоциален, че никога няма да имаш приятели”
Да си антисоциален няма нищо общо с това да си интроверт. Асоциалните хора са манипулативни, егоистични и не особено съпричастни хора. Интровертите обаче са точно обратното.
Те обикновено са благородни, разбиращи и състрадателни. Те също са лоялни и щедри и създават великолепни приятелства. Поради тази причина е огромна грешка да се предполага, че никой няма да отдели време да ги опознае и оцени тези качества.
Интровертите са склонни да имат по-малко приятели, но отношенията им са по-дълбоки и дълготрайни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X