Напишете дума/думи за търсене

7 знака, че сте търсач на силни усещания

Скачане с парашут, катерене на планини, пътуване до негостоприемни части на света, правене на селфи на високи и опасни места... Идентифицирате ли се с някоя от тези практики? Ако е така, най-вероятно сте търсач на силни усещания. Това е типът поведение, при който жадувате за онзи интензивен прилив на адреналин и допамин, който идва от рискови преживявания.
Усещането за удоволствие в ситуации, които другите разглеждат като заплашителни, има предимството на по-добро управление на стреса.

Ако възприемате себе си като търсач на силни усещания, това, което жадувате, е да се включите в нови или предизвикателни преживявания, така че мозъкът ви да ви възнагради. Тези бустери се състоят от по-високи дози неврохимикали, като ендорфини, допамин и адреналин.

Фигурата, която най-много е изследвала този феномен, е психологът Марвин Зукерман, почетен професор в университета в Делауеър. Неговата книга Sensation Seeking and Risky Behavior (2007) е най-добрата справка в тази област.
Търсачът на силни усещания има някои специфични характеристики, които го правят уникален.

1. Търсите приключения
Истината е, че не всички хора харесват тези предизвикателни преживявания, които ги изкарват от зоната им на комфорт. Въпреки това, ако има един аспект, който вълнува и мотивира търсача на силни усещания и го кара да се чувства жив, това е поемането на рискове в нови условия, където всичко е непредвидимо.

2. Рутината и скуката ви отчайват

Ако сте човек, който се нуждае от високо ниво на стимулация, за да се чувства добре, най-големият ви враг е скуката. Рутините и дните, в които сте принудени да изпълнявате едни и същи задачи и не виждате никакъв стимул или предизвикателство на хоризонта, са някои неща, които ви карат да се отчайвате.

3. Търсите нови преживявания
Има една характеристика, която може да ви определи, ако сте търсач на силни усещания: Отвореност към преживяване. Тя е много положителна, защото определя поведението, което ви позволява да се свържете с вашата среда и да се учите от нея.

Обичате да изследвате, да проучвате, да говорите с хора и да попивате нови усещания, перспективи и знания.

Ако се идентифицирате с този профил, вероятно:
• Обичате да се срещате с нови хора
• Промените не ви плашат; винаги се водите от инстинкта на любопитството
• Често обработвате реалността като дете, което се учудва от най-простите неща, онези, които не всеки вижда
• Опитвате се да правите различни неща, когато е възможно.

Търсачите на силни усещания обичат да излизат от зоната си на комфорт и да се занимават с дейности, които им носят радост, еуфория и удовлетворение. Понякога обаче това може да доведе до рисково поведение, което застрашава собствения им живот.

4. Участвате в рисково поведение
Хората, практикуващи екстремни спортове, са ярък пример за търсачи на силни усещания. До такава степен, че в Journal of Behavioural Addictions те са описани като „адреналинови наркомани“.

Видове рисково поведение, което е често срещано в този профил:
• Опитване на наркотици
• Твърде бързо шофиране
• Практикуването на екстремни спортове
• Рисково сексуално поведение
• Да се изложиш на физическа опасност, само за да разбереш какво е чувството.


5. Нужда от постоянна стимулация
Търсачът на силни усещания не жадува само за приключения, нови предизвикателства и изживяване на рискове. Ако има един аспект, който характеризира този профил, това е необходимостта да се чувства постоянна психофизиологична стимулация.

• Имате нужда от постоянна социална връзка
• Слушате музика винаги, когато е възможно
• Водите активен живот и обичате да спортувате, да танцувате и да се разхождате
• Възможно е да ви е трудно да стоите неподвижни и да използвате класическите антистрес предмети
• Вие сте доволни от стимулацията, произведена от парфюми или миризми на природата
• 
Харесвате ASMR видеоклипове (Автономна сензорна меридианна реакция)заради стимулиращото усещане, което произвеждат в мозъка ви.

6. Удоволствието от самооткриването

Самооткриването е свързано с удоволствието от осъзнаването на определени реалности и придобиването на нови знания. Тази добродетел се приписва и на тези, които се стремят да изпитат интензивни усещания.

Изправянето пред постоянни предизвикателства и преживяването на приключения ви позволява да опознаете себе си по-добре и да осъзнаете красотата на света. Други негови предимствата са:
• Когато поемате рискове, откривате къде са вашите граници
• Това рисковано, но смело поведение е това, което ви е позволило да разберете силните си страни
• Вашият любопитен възглед ви е накарал да откриете хора и места, които са ви обогатили като човешко същество.

7. Вие сте издръжлив човек
Ако сте търсач на интензивни преживявания, една от вашите способности е да управлявате стреса ефективно. Страхът не ви блокира, предизвикателствата не ви спират, а несигурността ви мотивира още повече. Тази изключително полезна психологическа компетентност е пряко свързана с устойчивостта.

Значението на намирането на баланс

В каквато и дейност да се впуснете, помнете, че е най-добре да поддържате адекватен баланс между риск и самозащита. Винаги търсете безопасни ситуации, в които може да почувствате гъделичкането на еуфорията или прилива на допамин. Понякога нещо толкова просто като срещата с различен човек е по-вълнуващо от изкачването на връх Еверест.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X