Напишете дума/думи за търсене

Декоративните ресурси на японския стил

В света на интериорния дизайн има множество формули за обзавеждане на дом. Като цяло прибягваме до конвенционални елементи, за да не поемаме рискове при избора. Затова ни се ще да прекъснем тази динамика и да разберем кои са основните декоративни ресурси на японския стил.

Ако трябва да посочим основните качества на този стил, първо трябва да се насочим към мебелите. Те не бива да достигат значителна надморска височина, най-добре е да се работи около нивото на земята.

Откритостта е основен принцип. Първото нещо, което ще почувствате, е усещането за пространственост. Това може да благоприятства общата осветеност за подобряване на всички присъстващи обекти в жилището.

Декорацията е сведена до основите - определени компоненти, които се основават на елементарна геометрия. Някои случаи могат да бъдат глобусни лампи, правоъгълни маси, вдлъбнати вази и др.
Възможностите са многобройни, откъдето идва и особеността на японския стил.

Основни декоративни средства
Ще обърнем внимание на онези ресурси, които определят японския смисъл в къщата.
• Ниските маси присъстват както в антрета, така и в дневните. Вместо традиционния западен формат, заобиколен от столове, в този случай седите на възглавница на пода с кръстосани крака.
• По същия начин може подходим и с леглото в спалнята, тъй като то може да бъде поставено на ниско ниво. Така може да се спечели повече пространство, без да се губи първоначалната функционалност.
• По стените може да поставите няколко картини или огледала, които са декоративни и нямат прекалено преувеличена визуална привлекателност. С други думи, трябва да се запази известна сърдечност в съвкупността от елементи и да се търси хармония между тях, без някой от тях да се отличава от останалите.
• Растенията са добър вариант. Те са добър декор, но също така освежават и осигуряват зелена нотка. Има много видове за интериор, сред които особено се открояват бонсай дърветата, независимо дали са малки или големи.

Прозорци и прегради
Японският стил може да се похвали с това, че е светъл. Това се дължи на използването на големи прозорци в отворите, които позволяват навлизането на естествена светлина. Няма съмнение, че тази идея е основна концепция за подобряване на интериора.

Много е важно да поддържате контакт с външния свят. Няма нужда да прекъсвате връзката си с природата. Този стил има за цел да обедини средите, за да постигне определена степен на връзка с всичко, което го заобикаля.

В същото време се открояват сепараторите за помещения, направени с оризова хартия. Те изпълняват предназначението на стена и освен това са много функционални, тъй като може лесно да ги местите, когато пожелаете. Те благоприятстват навлизането на светлина и не са матови.

Материали в японския стил
Ресурсите, които намираме в японския интериор, са съставени от поредица от материали, които не привличат твърде много внимание. Не става въпрос за създаване на преувеличен контраст между тях, но е добре, че има известна динамика.

От една страна се откроява дървото, което може да използвате за под, мебели или дори в листове за стените. Зимните килими също са от съществено значение за покриване на повърхности. Колкото до камъка, той има място в различни формати както в декоративните предмети, така и по стените.

Накратко, в рамките на този стил може да намерите множество елементи, с които да определите правилно естетиката на стаите във вашия дом.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X