Напишете дума/думи за търсене

Съветите на Аристотел, които ще помогнат на щастието ни

В Древна Гърция учителите и философите са се занимавали с формирането на характера на своите ученици. Те не само придобивали знания за наука или религия, но и за това как да станат добри граждани. Заради това всеки мислител е имал свой собствен начин да осмисля теми, свързани с волята, любовта, омразата, щастието и т.н.

Обикновено тези учители се разкъсвали между две крайности, когато става въпрос за щастие. Някои изповядвали, че за да бъде щастлив, човек трябва да даде свобода на всички възможни удоволствия. Други казвали, че това състояние се постига, като се живее само с необходимото и се забравят излишъците.

Противно на тази позиция, Аристотел има различна визия за това как да бъдем щастливи и да постигнем „евдемония". В своя труд „Никомахова етика" философът обяснява, че щастието се постига чрез развиване на поредица от добродетели.

Според автора ключът е в баланса, да знаеш как да
намериш средата между крайностите. Не може да изпадате в хедонизъм или необуздано удоволствие, но не трябва да потискате и желанието.

Представяме ви десетте добродетели, които Аристотел препоръчва на хората да култивират, за да бъдат щастливи.

1. Скромност
За Аристотел скромността е балансът между напомпаното его и омразата към себе си . Скромният човек признава слабостите си, но също така е в състояние да види силните си страни и да се възползва от тях. С други думи, за да сте щастливи, е важно да имате добро самочувствие.

2. Честност
Друга важна част от това как да бъдем щастливи е автентичността. Пълният индивид винаги трябва да се изразява с истината, без да оставя настрана добротата, когато се изразява. Отново Аристотел определя средна точка: Нито лъжа, нито агресия.

3. Общителност
За хората общуването е толкова естествено и необходимо, колкото храненето или съня. От момента на раждането ни се нуждаем от солиден кръг от социална подкрепа около нас.
Има положителна връзка между степента на общителност и самочувствието. Способността за създаване на социални връзки е свързана с по-голямо благосъстояние.

Това обаче не означава, че всички връзки, които някой има, са полезни. Знаем, че връзките също могат да бъдат вредни. В този случай балансът се намира в това да знаете как да изберете с кого да установите връзки и да ги култивирате с емпатия и доброта.

4. Приличие
От една страна, има хора, които оставят срамежливостта да доминира над тях и се въздържат да правят каквото и да било от страх. На другия полюс са хора, които не се съобразяват с другите и действат нагло.

В средата обаче е приличието, където човекът преследва целите си, без да тъпче никого. Тази способност се притежава от хора, които изискват уважение и на свой ред го предоставят на другите.

5. Справедливост
Човек, който иска да знае как да бъде щастлив, трябва да развие балансирано чувство за справедливост. По същата линия не може напълно да загубите интерес към другите, но не може да забравите и за себе си.
Например, ако човек е замесен в престъпление с някой друг, не е честно да се поема цялата вина, когато има трета страна.

6. Самоконтрол
Емоциите са съществена част от човечеството и да се научим да ги обработваме е начин да постигнем удовлетворение. Така че не е положително да потискате каквито и да е чувства, въпреки че е също толкова отрицателно те да поемат контрол над индивида.

За да илюстрирате това, представете си, че някой ви наранява на емоционално ниво. В тази ситуация е нормално да се ядосвате. Нека емоцията се появи. Сега важното е какво правите с нея.
Доказано е, че високите нива на самоконтрол са свързани с по-голямо щастие.

7. Толерантност
Има нещо средно между това да бъдеш снизходителен и безкомпромисен: толерантност. Според Аристотел разбирането как да прощаваме помага. Това обаче не означава да позволим на другите да ни наранят. Накратко, може да толерирате чужди грешки, без да забравяте за самоуважението.

8. Щедрост
Ако искате да се научите как да бъдете щастливи, опитайте се да намерите баланса между егоизма и себеотрицанието. За Аристотел тази добродетел е щедрост и се състои в помагане на другите, като същевременно се взема предвид себе си. Казано по-просто, става дума за благотворителност, но не до степен да давате всичко, без да получавате нищо в замяна.

9. Благодат
Щастливата личност разбира как да се забавлява и знае как да използва чувство за хумор, за да посрещне трагедията. В същото време разбира, че има обстоятелства, при които няма място за смях и е важно да се действа сериозно. По този начин благодатта е свързана с това да бъдеш приятна компания за другите.

10. Сила
Позволяването на страха да ви парализира може да се превърне в пречка да продължите напред по пътя си към пълнотата. Въпреки това импулсивното действие, без да измервате последствията от действията си, обикновено не води до приятни последици.

Следвайки тази нишка, някой със силни ресурси ще може да поема повече рискове, което не означава, че има определени ситуации, които биха могли да го направят уязвим.

Ученията на Аристотел за това как да бъдем щастливи са важен принос към човешката философия. Този мислител промени гледната точка, че щастието е нещо, което може да се преследва, а не отношение. По същия начин той подчерта важността на баланса за намиране на удовлетворение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X