Напишете дума/думи за търсене

Съвети за майсторене на хляб с квас (+рецепта)

Важно!

Не се отчайвайте, ако първоначално не успеете да „завъдите“ квас. Случва се и на най-добрите майстори. Има тънкости, които ще усвоите с опита. Ето някои от тях:

Водата трябва да е със стайна температура и да не е минерална. Препоръчва се да е трапезна, защото понякога не се получава с вода от чешмата.

Най-добре е брашното да е ръжено, пълнозърнесто или друг тип, но не бяло. Набавете си хубаво брашно – без набухватели и подобрители.

Ако по време на захранването на повърхностат се покаже вода, добавете още лъжица брашно. Ако пък се образува твърда коричка, разредете с вода.

Не дръжте буркана с кваса в близост до източникна топлина като печка или радиатор.

Тестото за хляба трябва да е меко и лепкаво. Ако сложите прекалено много брашно, хлябът ще стане сбит и клисав.

Ако обичате по-хрупкава коричка, може да поръсите със семена или с натрошен сухар.

Самият хляб, когато е готов, става все по-хубав с течение на времето. Може да издържи до десет дена след изпичането. Съхранявайте го увит в алуминиево фолио и в книжен или найлонов плик на стайна температура.

Брашното за закваската и за самия хляб може да бъде различно.

Ако слагате зърна в хляба, накиснете ги във вода един ден преди замесването му.

Не разрязвайте готовия хляб в никакъв случай, преди да е изстинал напълно. Най-добре чак на следващия ден.

Приготвянето на самия хляб може да стане по различни рецепти, но основното е, че на един килограм брашно ви е нужен около 200 г квас и 600-700 мл вода. От това количество ще получите около 2 кг тесто, което ще ви е достатъчно за няколко хляба.

Основна рецепта за „вечния хляб“

Необходими продукти:

1 кг брашно

200 мл квас

660 мл вода

2 щипки сол

Начин на приготвяне:

1. Разбъркайте сухите съставки и направете по средата кладенче. Изсипете там кваста и започнете да бъркате, като от време на време добавяте по малко от водата. Когато водата е усвоена, започнете да месите. Трябва да получите меко тесто.

2. Поставете тестото в съд, но не метален и го покрийте с кърпа. Оставете го на топло място, но не до пряк източник на топлина, за 30 минути.

3. Размесете отново тестото, като прегъвате отвън навътре няколко пъти и отново го оставете да си почине за още 30 минути. Повторете тази процедура общо три пъти през 30 минути.

4. Извадете тестото върху набрашнен плот. Тъй като това количество тесто е за няколко хляба, разпределете го в няколко съда (може и саксии), които също сте поръсили с брашно. Оставете за последно втосване на топло място.

5. Нагрейте фурната до 230 градуса и поставете съдовете с тестото в нея. След 10 минути намалете фурната на 190 градуса и печете още 30 минути.

6. Оставете готовия хляб да изстине напълно, преди да го разрежете. Най-добре това да стане чак на следващия ден.

 

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X