Напишете дума/думи за търсене

Деси от "И накрая щипка сол": От тестото за картофени питки стават всякакви печива (+рецепти)

Руло от обезкостен заек със сметанов сос

Необходими продукти:

1 заек - 1,300 – 1,500 кг

дреболийките на заека – бъбречета, дробчето и сърце (или 5-6 пилешки дробчета)

5 - 6 гъби печурка

1 кубче гъбен бульон

3 - 4 глави лук

50 - 100 г бекон или сланина

2 с.л. галета или 1 филия сух бял хляб смлян

100 г топено сирене с гъби

2 - 3 стръка мащерка

черен пипер

сока на един лимон

сол на вкус/ако е нужно/

1 глава чесън

1 дафинов лист

моркови за гарнитурата

1/2 ч.ч. бяло вино

1 ч.ч. пилешки бульон

20 – 30 г краве масло

200 г заквасена сметана или сметана за готвене

начин на приготвяне:

1 За да обезкостите заека, ви трябва много остър малък нож. Разрежете гръдния кош през средата и започнете да отделяте месото, като се водите по костите. Ако на места се образуват дупки и разкъсвания, не е проблем.

2 Разстелете обезкостения заек, посолете го и залейте с лимоновия сок. Оставете го настрани, докато приготвяте плънката.

3 Нарежете бекона/сланината на много ситно и запържете в съвсем мъничко олио, докато стане хрупкав. Към него добавете нарязания лук и гответе до омекването му. Когато е омекнал лукът, добавете нарязаните на парченца дреболийки и гъби и запържете, докато си променят цвета.

4 Оставете да се охлади. Когато се охлади, добавете галетата и натрошения гъбен бульон към плънката.

5 Намажете заека от въртешната страна с топеното сирене, отгоре разстилете плънката и завийте на руло. Защипете с шишчета или вържете с конец. Пригответе си гювеч или съд от йенско стъкло с капак за рулото.

6 Обелете морковите и ги разрежете през средата, ако са твърде големи. Количеството им е според съда – трябва да покрият дъното като подложка за рулото, а и като гарнитура.

7 Измийте главата чесън и я разделете на скилидки. Добавете ги към морковите, без да ги белите, за да се изпекат, без да изгорят и да станат горчиви. Добавете мащерката към морковите.

8 В тиган загрейте 2-3 с.л. олио и запържете, запечатайте рулото от всички страни. Извадете го и го сложете в съда или гювеча.

9 В тигана налейте виното, разредете с бульона и добавете маслото да се разтопи. Залейте рулото и морковите с виното и захлупете с капака.

10 Печете на 200 С за около 1 час и 30 мин., като по средата на печенето обърнете да се запече и от другата страна.

11 Готовото руло извадете в чинията за сервиране и го оставете да се отпусне. Морковите извадете в друг съд и ги нарежете на дребно. Скилидките чесън на дъното на съда намачкайте с вилица, към тях добавете сметаната и разбъркайте. Захлупете съда и върнете в ИЗКЛЮЧЕНАТА фурна за десетина минути.

12 Готовия сос прецедете и налейте в сосиера. Сервирайте, като наливате от соса в чинията, върху него - руло и моркови за гарнитура.

Картофени питки със сирене

Необходими продукти:

200 г готово картофено пюре (домашно)

180 мл топло прясно мляко

1 яйце + 1 жълтък

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

1 с.л. олио

7 г суха мая

около 550 г брашно

125 г крема сирене

100 г краве сирене

100 г кашкавал

краве масло

1 белтък

начин на приготвяне:

1 Ако имате хлебопекарна, пригответе тестото в нея. Отмерете 200 г готово домашно приготвено картофено пюре. Добавете яйцето и жълтъка, олиото, топлото мляко, солта и захарта. Отгоре сипете брашното и маята. Включете на програма Тесто и оставете програмата до край.

2 Щом втаса, изсипете върху набрашнена повърхност и разточете на не много дебела правоъгълна платка. Намажете с масло, крема сирене и поръсете с настърганите сирене и кашкавал.

3 Завийте на руло. Нарежете на дебели около два см охлювчета и подредете в тавичка или формички. Аз ползвах формата за мъфини и формички за тарталети. Получиха се 18 броя.

4 Оставете ги да втасат втори път и да удвоят обема си, намажете ги с разбит с щипка сол белтък и изпечете в предварително загрята на 180С фурна за около 20 минути или докато хубаво се зачервят.

Непременно опитайте, неустоими са!

Винаги можете да добавите щипка вдъхновение към ежедневните си кулинарни идеи, като минете през блога на Деси „И накрая щипка сол“ на адрес www.zelanka.blogspot.bg.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X