Напишете дума/думи за търсене

Съветите за отслабване, които доказано работят

През годините вероятно сте чували и чели всевъзможни съвети за отслабване – от пиенето на сок от целина до хранене само с шоколад. Често тези съвети се популяризират от хора без никаква здравна експертиза. Но както има съвети за отслабване, които трябва да се избягват, така има и много такива, които са подкрепени с изследвания и одобрени от експертите.

1. Яжте бавно
„Съветвам клиентите си да се научат да избират храни, които харесват и наистина вкусват всеки залък с удоволствие. Така е по-вероятно да могат да дъвчат по-продължително. Необходимо ни е време да усетим ситост, затова е важно да се храним бавно“, съветва Джанет Зин, лицензиран клиничен социален работник и психотерапевт с частна практика в Ню Йорк.

2. Водете си дневник на храненията
„Това е моето правило и многобройни проучвания показват ефективността на метода. Една от клиентките ми замина за една седмица извън града. Тя спря да води дневника си и се върна с 4 килограма отгоре. Обещавам, че воденето на дневник за храна, който включва абсолютно всичко, което сме консумирали през деня, помага!“, уверена е Кристин Кинг, основател и изпълнителен директор на здравната и уелнес компания YourBestFit във Флорида.

3. Упражнявайте се по всяко време
„Това е моята мантра - и започнах, след като си счупих гърба и бях парализирана от кръста надолу. Правете го в леглото, докато седите, стоите или ходите. Просто се движете. Хората имат погрешно схващане, че пет минути не правят разлика, но всяка минута има значение," казва Кинг.

4. Водете дневник на благодарността
„Нашите хранителни навици обикновено са свързани с нашите емоции - независимо дали го осъзнаваме или не. Когато сме стресирани, сме склонни да посягаме към сладкиши. Казвам на клиентите, че поддържайки дневник за нещата, за които сме благодарни, може да се справят със стреса пъти по-добре“, уверява ни Лорън Манганиело, съветник по хранене и фитнес треньор в Ню Йорк

5. Правете си заготовки
„Ако през уикенда отделите достатъчно време, за да си приготвите заготовки за през седмицата, вероятността да посегнете към нещо вредно и нездравословно е по-слаба. Може например да си изпечете крехко пилешко за няколко дена напред, да си нарежете някакви зеленчуци, които да съхранявате в хладилника и да са ви подръка и т.н.“ Това е съветът за отслабване на Кира Уилямс, личен треньор в Бостън.

6. Спете достатъчно
„Липсата на сън повишава хормона на глад - грелин - и намалява хормона на удовлетвореност, лептин, което може да допринесе за увеличаване на теглото. Когато сме лишени от сън, жадуваме за по-солени и сладки храни. Също така знаем, че начинът, по който мислим и обработваме емоциите си, се влияе от недостатъчния сън, така че е лесно да свържете това с нарушена способност да правите разумен избор в много области на живота, включително с храната. Ако обърнем монетата, може спокойно да приемем, че когато сме добре отпочинали, ще направим по-добър избор. Когато става въпрос за ядене, това би означавало, че ще ядем, когато сме истински гладни и без да преяждаме." Това е предупреждението на Анджела Лемънд, регистриран диетолог с частна практика в Тексас.

7. Останете хидратирани
„Изследванията са установили, че хората, които са изпили две чаши вода преди хранене, са загубили повече тегло от хората, които не са пили вода преди хранене. Този прост съвет работи наистина. Жаждата може да се маскира като глад, карайки ви да ядете повече,“ казва Меган Каспър, съветник по хранене.

8. Половината чиния – със зеленчуци
„Чинията ви трябва да изглежда така: половината да е със зеленчуци, една четвърт със зърнени храни и една четвърт – с протеини. Единственото предупреждение: картофите, царевицата и грахът са нишестени зеленчуци, така че те влизат в категорията на зърнените храни,“ съветва Юнкин.

9. Пропуснете течните калории
„Съществува силна връзка между подсладените захарни напитки и наддаването на тегло при възрастните. Ако редовно пиете глътка от нещо сладко, знайте, че намаляването на приема на подсладени със захар напитки може да доведе до сериозна загуба на тегло. Дори това да е единствената промяна, която правите,“ казва Бретан Маркидес, основател на Select Food в Остин, Тексас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X