Напишете дума/думи за търсене

Етерични масла, с които ще спите като къпани

Безсънието е често срещан проблем при съвременния човек, подложен на стрес, но дори и да нямате безсъние, тези съвети ще ви помогнат да спите още по-сладко и качествено.

А тези съвети включват етерични масла. Най-добре е да ги ползвате с дифузер, но ако нямате такъв, може да ги сложите и в свещник за етерични масла. Също така може да капвате по няколко капки от етеричното масло върху възглавницата и чаршафите си.
Внимавайте да не предозирате с количеството от маслата, защото при прекалено силен аромат може да постигнете обратния ефект. Също така ви препоръчваме да си купите натурални етерични масла, за да постигнете максималното, на което те са способни. Евтините и широкодостъпни етерични масла са или разредени, или имат изкуствени аромати.

Пускайте дифузера няколко часа, преди да заспите, и нека е близо до леглото ви. Спрете го, чак когато загасите лампата и сте готови за сън.

Лавандула

Лавандулата е едно от най-популярните етерични масла и най-често се използва за релаксация и като помощно средство за сън. Когато се използва преди лягане, проучванията показват, че лавандуловото масло може не само да ви помогне да заспите, но и да подобри цялостното качество на почивката. Започнете да разпръсквате лавандулово масло около час преди да си легнете. Може също така да капнете 1-2 капки върху възглавницата си или да нанесете директно върху слепоочията и китките.

Друг чудесен начин е да смесите в бутилка със спрей 2 чаши дестилирана вода, 1 супена лъжица хамамелис и 10-20 капки лавандула. Пръскайте леко над чаршафите и възглавницата си преди лягане.

Иланг Иланг

Етеричното масло от иланг иланг произхожда от дърво, идващо от тропическите гори на азиатските и южнотихоокеанските острови - маслото е особено ароматно и известно със своите седативни ефекти. Сложете няколко капки масло от иланг иланг вечер в дифузера, за да създадете релаксираща среда във вашия дом, или добавете към топла вана, за да облекчите стреса и напрежението.

Друг начин е да комбинирате няколко капки етерично масло от иланг иланг с кокосово масло и да масажирате със сместа раменете си, преди да легнете.

Риган

Етеричното масло от риган има много приложения, включително това да подпомага съня. Може да се прилага локално върху задната част на врата, за да облекчи стреса, и е популярно масло за успокояване на децата преди сън. Капнете няколко капки върху възглавницата си или напръскайте разредено в стаята, докато се подготвяте за лягане. Може да смесите 3-5 капки заедно с лавандулата.

Тамян

Смята се, че е най-ценното от всички етерични масла и според библейския текст дори е подарено на бебето Исус. Тамянът е прекрасно средство за сън благодарение на ароматерапевтичните му сили. Твърди се, че помага за облекчаване на стреса и насърчава релаксацията. Поставете 2 капки масло в ръцете си, разтрийте дланите си и вдишайте, преди да легнете да спите.

Кедрово дърво

Ако се борите с безсъние, може да включите кедровото дърво във вашата нощна рутина. Етерично масло с естествени успокоителни свойства, то насърчава чувството за пълно отпускане и релакс. Сложете в дифузер или капнете това масло директно върху възглавницата си, за да подпомогнете съня. Кедровото дърво също може да се бори с настинките. То се смесва добре с лавандулово.

Нероли

Етеричното масло от нероли е прекрасно средство за сън, тъй като неговите хипнотични и успокояващи свойства могат да помогнат да отпуснете ума си, както и да облекчат безсънието, тъгата и чувството на отчаяние. Доказано е също, че намалява кръвното налягане, облекчава възбудата и благоприятства цялостното ви благосъстояние. Ако се мъчите да заспите, опитайте да вземете топла вана и да добавите няколко капки масло от нероли. Препоръчваме да използвате нероли пестеливо, тъй като това е едно от най-скъпите масла в света.

Лайка

Вероятно сте запознати с ефекта от пиенето на чай от лайка преди лягане. Етеричното масло от лайка е още по-добро за успокоение и здрав сън. Най-често се прилага локално върху долната част на краката. Това масло има свойства за облекчаване на стреса и също така работи добре в дифузер след дълъг и нервен ден. Може да го сложите и в любимия си лосион за тяло.
Вижте повече.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X