Напишете дума/думи за търсене

Търпимост вместо диалог: защо проблемите в една двойка трябва да бъдат изказани

Полезно е да говорите за всякакви проблеми във връзката, да ги дискутирате, да ги общувате. Това е единственият начин да се изясни ситуацията и да се намерят изходи от безизходицата, които рано или късно ще сполетят и най-романтичните отношения.
Представете си, че един от партньорите се превърне в сянка във връзката. Тогава вместо диалог се получава съвсем различна комуникация.

Ако има проблеми във връзката, трябва да говорите за тях! За съжаление, потребността невинаги е материализирана в разговор.
И една от пречките е търпението, търпимостта спрямо ситуацията вместо конструктивен диалог.

Когато диалогът се провали във връзката

Пример 1
Вие сте жена, която иска да помогне на любимия си, има желание да го изслуша и да го подкрепи. Той говори за своята работа, приятели, какво е направил и какво планира да направи, какво е прочел в интернет. Интересувате се, задавате въпроси, отговаряте - и така ден след ден се научавате да работите като ехо или дори като психолог на половинката.
В същото време не говорите за вас като двойка и за вас самата като индивид.

В резултат на това след известно време просто губите формулировката си или започвате да възприемате собствените си теми и проблеми като маловажни: никога няма време и място за това. Превръщате се в сянка в тази връзка.


Пример 2

Вие сте мъж, който иска да бъде добър. Много мълчите и в по-голямата вашите интереси остават на заден план. Не са много темите, които ви интересуват, но сте свикнали, че другите хора обичат да говорят.
Жена ви също е такъв човек. Когато нещо й хрумне, тя просто започва да говори, без да ви пита дали ви интересува или не, страхувате се да я прекъснете, за да не я обидите, затова просто се изключвате, докато тя говори и мислите за вашия собствен свят. „Участвате” в разговора понякога само с кимане или друг път с едносрично съгласие. Ако имате възможност, в същото време четете нещо в социални мрежи или играете игра.

Както виждаме, във всеки от тези случаи няма диалог - един човек говори, а вторият просто го издържа или изчаква, докато приключи. По правило това се случва несъзнателно - потърпевшият не мисли за това като насилие и дори не изпитва особен дискомфорт.
Той просто не е в диалога.

И, разбира се, не се появява решение в резултат на изказването на проблема. В най-добрия случай има известно отпускане на този, който говори за проблема.
И с течение на времето може дори да се наложи този стереотип във връзката - партньорът да говори за своите тегоби, но няма абсолютно никаква нужда да прави нещо или да реагира по някакъв начин на претенциите, които вие бихте могли да имате, свързани с вашите отношения.

Не е изключено той да прави това, защото той самият не внася във връзката това, което го тревожи, и игнорира проблемите, които вече съществуват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X