Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва, когато сме твърди строги със себе си

Понякога ние дори не осъзнаваме колко сме взискателни към себе си и с каква строгост се подлагаме на съд и ненужна критика. Светът сякаш го изисква от нас. Жените стават все по-ярки в професионално отношение, защото им се дават шансове, гласува им се доверие, а какво й е нужно на една талантлива и амбициозна жена, освен някой да повярва в нея?! И когато жените започнем да катерим кариерни стълби, това се превръща в наркотик. Нямаме спирачки. Катерим, изкачваме, летим и мечтаем за още.

В същото време съвременната жена далеч не е само студена кариеристка. Особено благодарение на блогове, социални мрежи и видеоплатформи жената е един нежен Шива, който готви фамозно, поддържа красив и стилен дом, възпитава свестни и щастливи деца, умее да шие, ремонтира, фотографира, стилизира, но в същото време не спира да спортува, да се грижи за природата, за здравето си и за това на семейството си, да е социално ангажирана...

Днес жената може всичко и прави всичко. Интернет увеличава като с гигантска лупа тези способности и ефектът е следният – може аз да съм добра в работата си, децата ми да са щастливи и вкусно нахранени, да намирам време и за спорт дори, но аз не мога да правя ръчни бижута, а снимките ми са трагедия – следователно аз не съм изобщо толкова добра.

Често именно това е разковничето на проблема – интернет. Ежедневната витрина на мнима перфектност. Гледаме как има жени, които успяват с два пъти повече дейности от нас и се потискаме, депресираме и комплексираме.

Да ви кажем да не вярвате на интернет, ще е излишно. Затова ще ви кажем какво постигате благодарение на своята строгост и твърде високи критерии към себе си.

1. Задълбавате в комплексите си

Когато се обвиним в едно, ние не съзнаваме, но това подкопава самочувствието ни и собствената ни оценка като цяло. Работили сте толкова дълго и усилено, за да изградите някаква прилична самооценка. Не я рушете с лека ръка за нищо.

2. Уморявате се и ставате по-неефективни

Когато се фокусирате върху даден проблем, вие губите голяма част от капацитета си да работите, да мислите и да се развивате. Това ви уморява и намалява способностите ви. Прави ви по-малко ефективни в онова, в което иначе сте добри.

3. Сдобивате се с излишни страхове

Много е лесно да си докарате някой нов страх. Ако се обвинявате, че не можете достатъчно или не сте достатъчно талантливи/способни/адаптивни, този страх може да стане перманентен, а страхът ражда нови страхове. Не си го причинявайте. Просто се усмихнете на мисълта, че няма перфектни хора и че е далеч по-добре да ви бива в едно, но да го правите с увереност и с любов.

4. Учите лошо децата си

Знаете ли, че децата попиват нашата собствена неувереност? Искате ли да имате неуверени, смачкани, лишени от самочувствие деца? Имайте предвид, че те се влияят силно от вас и вашата оценка, включително тази за себе си.

5. Отблъсквате мъжете

Мъжете не обичат перфектни жени, те обичат щастливи жени. Ако вие се тюхкате постоянно, че не сте достатъчно добра, това ще отблъсне партньора ви. За него е не само уморително. Мъжете, знаем, не обичат и им е трудно да ни убеждават в неща, в които самите ние не искаме да бъдем убедени. Освен всичко те започват да вярват, че ние не сме достатъчно добри. И не говорим за бижута и снимане за инстаграм. Говорим за общата ни самооценка, която те приемат за легитимна.

До какво води нездравословният алтруизъм

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X