Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с тялото, ако правим по 100 клякания всеки ден

Кляканията са чудесно упражнение за укрепване и оформяне на долната част на тялото. Те не само не изискват специално оборудване, но и могат да се направят практически навсякъде – и в офиса, и в спалнята, и на улицата дори. От своя страна, кляканията помогнат за изгарянето на сериозни калории, като ангажират по-големи мускулни групи, и укрепват страхотно долната част на тялото.

Повечето от нас са заети и нямат време за спорт. В този случай това е идеален вариант да се раздвижим и в края на деня да нямаме гузна съвест, че отново не сме посетили фитнесзалата.

Ако имате проблеми с колената обаче, е добре да се консултирате с лекар, преди да започнете подобни упражнения.

Предизвикателството 100 клякания за 30 дни

Опитайте в продължение на 30 дни да правите по 100 клякания всеки ден. Сами ще се убедите колко променено ще бъде тялото ви в края на този период и няма да искате да свършвате.

Ако 100 клякания на ден ви се струват твърде много, намелете ги на 50 или дори на 25, докато не свикнете. Въпреки че можете да изберете да правите всичките 100 клякания едновременно, има няколко други начина, по които можете да постигнете целта си от 100 клякания на ден. Разделянето ги на 10 серии по 10 през целия ден – няма да усетите как ще сте направили всички.

Най-важното е, че се уверете, че когато клякате, ви е удобно и нищо не ви боли, за да избегнете допълнително натоварване на гърба или коленете. Практикуването на тези клякания пред огледалото е чудесен начин да работите за сваляне на килограми.

За да насочите мускулите си по различни начини и да не се отегчавате, опитайте да правите комбинация от тези вариации на клякания през 30-е дни.

1. Клякане с телесно тегло

Най-простата форма на клякането е с телесно тегло. Това е упражнение, което изобщо не изисква оборудване и може да се прави навсякъде.

Застанете с крака на широчината на бедрата или леко по-отворени и сгънете бедрата и коленете, сякаш се опитвате да седнете на стол. Изпънете краката си, за да се върнете в изходна позиция.

2. Клякане с гиричка

Когато станете малко по-силни, можете да започнете да добавяте тежест към кляканията си. Просто дръжте в ръцете си гирички, като вие сами ще усетите каква тежест можете да понесете. Качете тежестта до височината на гърдите и я задръжте там, докато правите традиционен клек. Ако нямате гирички, вземете бутилки с вода.

3. Клякане с щанга

След като се почувствате удобно с гиричките, можете да преминете към клек с щанга. Поставете щангата върху гърба на раменете си и клякайте точно както сте правили по традиционния начин.

С тежестта, отпусната на гърба ви, е важно да поддържате гръбначния стълб в неутрално положение и гърдите си възможно най-изправени - това ще помогне да предпазите долната част на гърба си от нараняване.

4. Клякане със стол

Поставянето на кутия, стол или пейка на няколко сантиметра зад вас и след това докосване на дупето до кутията/стола/пейката, докато клякате, е чудесен начин да сте сигурни, че получавате достатъчно дълбочина в клека си.

Още упражнения при липса на време

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X