Напишете дума/думи за търсене

Ето как действа манипулаторът, когато не получава това, което иска

В даден момент от живота си може да сме били жертва на манипулатори. На някои от нас не им отнема много време да го осъзнаят, но други често остават под влиянието на тези хора, които знаят как да използват харизмата и уменията си за собствена полза. Да не говорим, че някои индивиди имат склонност да се оставят да бъдат манипулирани.

Манипулативните хора показват някои от следните характеристики:

• Те са безскрупулни; обикновено са цинични и придават малко значение на етичните принципи, като се има предвид, че целта винаги оправдава средствата, както би казал Макиавели.
• Поради тази причина те нямат нищо против да лъжат, стига да постигнат целите, които са си поставили.
• Техният интерес е да се възползват не само от ситуации, но и от околните.
• Показват малко емпатия по отношение на чувствата на другите хора; и когато го правят, само се преструват, водени от интерес.
• Те обикновено не изпитват угризения на съвестта или покаяние за действията си.
• Добри са с думите и може дори да изглеждат интелигентни, методични и рефлексивни.
• Те имат способността да откриват слабостите в другите.
• Често са водени от нарцисизъм и егоизъм, така че не е необичайно да обичат да се открояват или да бъдат избирани за лидери.

Този тип хора невинаги искат да успеят или да достигнат високи позиции, но са осъзнали, че могат да решават проблеми, използвайки останалите.

Как реагира манипулаторът, когато бъде разкрит?
За щастие, този тип хора понякога не постигат целите си. Тогава те могат да загубят маската си на приветливи личности и да реагират по друг начин.

1. Те се правят на жертва
Когато забележи, че не успява да повлияе на набелязаната от тях мишена, тъй като тя осъзнава истинското намерение, манипулаторът може да промени начина си на поведение и да поеме ролята на жертва, играейки безпомощния, за да се опита да дръпне струните на емоциите на отсрещния.

2. Преструват се, че всичко е било недоразумение
Друго отношение, което може да покаже открит манипулатор, е да се опита да отклони вниманието и да накара другия да повярва, че всичко е било недоразумение или продукт на въображението му.

3. Те омаловажават сериозността на въпроса
Може би, когато няма друг избор, той ще признае, че нещо, което прави, не е правилно, но ще се опита да минимизира въздействието. „Не е толкова сериозно, все пак много хора го правят“ е една от най-често срещаните фрази, с които ще се опитат да оправдаят поведението си.

4. Прибягват до емоционално изнудване
В други случаи те няма да се откажат и ще се опитат да продължат с усилията си, но с други средства. За да направят това, те могат да се опитат да накарат манипулирания човек да се почувства виновен, сякаш той е причинил всичко. С това успяват да изглеждат добре и пред трета страна, може би бъдеща жертва.

5. Експлодират
Манипулаторите може да избухнат от гняв или да се преструват, че го правят. След това се опитват да сплашат, дори отправят заплахи. По този начин те се стремят да спечелят малко време и пространство, да излязат от ситуацията или да намалят елиминират част от жертвите си, вече не с измама, а с насилие.

6. Заплашват да се самонаранят или дори да се самоубият
Ако се чувстват много притиснати, манипулаторите може да прибегнат до заплаха за самоубийство. Това е продължение на опита за емоционално изнудване и ролята на жертва, но с повече сила.

7. Атакуват самочувствието на другите хора
Въпреки че тяхната стратегия за емоционална манипулация атакува морала на жертвата ежедневно, когато бъдат разкрити, те често атакуват още по-силно в опит да понижат самочувствието на потърпевшия. В тези случаи те могат да прибягнат до стратегии като омаловажаване, обида, обида или унижение, дори публично.

8. Изобщо не реагират
Възможно е манипулаторът да е безучастен и да не реагира. Много от тези хора са се научили да контролират тялото и словесния си език, за да не показват гняв. По този начин това отношение може да допринесе за гореспоменатата идея да се вярва, че е имало грешка. И тогава те ще продължат в усилията си, използвайки всички оръжия за убеждаване.

Как да не станем жертва на манипулация

Спазвайте дистанция
Най-добрият начин да не бъдете манипулирани е да не поддържате връзка с манипулатори. Толкова е просто. Възможно е обаче този човек да е част от семейната или работната среда. В този случай препоръката е контактът да се намали до възможния минимум. И това включва социалните мрежи.

Поставете граници и бъдете дискретни
В същия дух трябва да поставите граници, дори с близките си хора. Ако не искате да бъдете манипулирани, например със ситуации, които могат да ви смутят или да ви накарат да изглеждате зле, най-добре е да избягвате да разкривате информация за себе си или да давате мнения за другите.

Бъдете твърди и решителни
След като поставите граници и кажете „не“, най-лошото нещо, което може да направите след това, е да се предадете. Манипулаторът ще знае как да разпознае слабото място, какво го е направило такова, за да го използва по-нататък, за да убедят жертвата. Така че, ако манипулаторът стане упорит, по-добре е да преминете към темата, която ви гложди.

Знайте кой сте и какво имате
Ако знаете кой сте всъщност, на какво сте способни и какво можете и какво не можете да правите, не трябва да позволявате да бъдете манипулирани, ако ви кажат нещо, което не е вярно. Например приятел може да каже на женен мъж, че ако не излиза на питие вечер понякога с него, той доказва, че е мъж под чехъл. Но ако един мъж знае, че има добри отношения с жена, която го цени, той не трябва да се поддава на този вид измама.

Работете върху емоциите си
Всеки е уязвим в даден момент. Ако някога сте били манипулирани поради страх или вина, трябва да разпознаете тази емоция, да работите върху нея и да се научите да я управлявате, за да не се случи отново и никой манипулатор да не може да ви контролира.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X