Напишете дума/думи за търсене

Завъртяни предястия за коледната трапеза

Коледната трапеза е първото послание, което отправяме към гостите си. Още преди основното ястие, именно предястията създават усещането за празник, уют и внимание към детайла. „Завъртяните" коледни предястия не означават екзотични продукти или сложни техники, а добре познати вкусове, представени по нов, по-игрив и по-модерен начин. Тук ще откриете идеи, които са проверени, логични и напълно постижими, без излишна претенция, но с ясно изразен характер. Подходящи са както за традиционна българска Коледа, така и за по-съвременна, космополитна празнична маса.

Идеи за завъртяни коледни предястия, които могат да се комбинират свободно според броя на гостите и стила на вечерята:

– Мини сармички от кисело зеле с киноа, орехи и сушени червени боровинки
– Класическа салата „Снежанка", поднесена в малки чашки с копър и орехи
– Печени чушки, пълнени с рикота, чесън и лимонова кора
– Брускети с пастет от пушена пъстърва и крем сирене
– Хапки от печена тиква с мед, фета и орехи
– Топчета от краве сирене, орехи и мащерка, оваляни в сушени билки
– Рулца от тиквички с крема сирене и орехи
– Мини пърленки, нарязани и сервирани с три вида домашни разядки
– Кюфтенца от леща с подправки и кисело-млечен сос
– Пълнени фурми със синьо сирене и орехи
– Мини тарталети с гъбен пастет и мащерка
– Баница на хапки с праз, сирене и яйца
– Крокети от картофи и пармезан, запечени на фурна
– Прошуто рулца с крем от маскарпоне и черен пипер
– Панирани хапки кашкавал със сусам
– Руски яйца с пълнеж от авокадо и крем сирене
– Скариди с чесън и масло, сервирани върху полента
– Мини омлети на фурна със спанак и кашкавал
– Пастет от пилешки дробчета с карамелизиран лук
– Крем от печен карфиол с масло и чесън

Допълнителни идеи за още повече избор и разнообразие:

– Печени гъби с масло, чесън и магданоз
– Мини кебапчета от телешко, поднесени с айрян сос
– Хумус от печено цвекло с орехи
– Тостчета с крем сирене и маринована сьомга
– Хапки от бяло сирене, мед и орехи
– Печени брюкселски зелки с бекон и пармезан
– Малки чашки с тарама хайвер и лимон
– Пълнени мини картофки със сирене и копър
– Капрезе на шишчета с чери домати и моцарела
– Домашен пастет от риба тон с кисели краставички

Следващите рецепти са напълно завършени и подходящи дори за хора без опит в кухнята. Те могат да се приготвят предварително и да се сервират лесно и елегантно.

Мини сармички с киноа и сушени боровинки
Необходими продукти: зелеви листа от кисело зеле, една чаша сварена киноа, една малка глава лук, две супени лъжици сушени червени боровинки, шепа орехи, сол, черен пипер, олио.
Лукът се нарязва ситно и се запържва леко в малко олио. Смесва се с киноата, нарязаните орехи и боровинките. Подправя се със сол и пипер. В зелевите листа се завиват малки сармички, нареждат се плътно в тенджера, заливат се с малко вода и се оставят да къкрят около половин час.

Пастет от пилешки дробчета с карамелизиран лук
Необходими продукти: 400 г пилешки дробчета, една голяма глава лук, 60 г масло, сол, черен пипер, мащерка.
Дробчетата се почистват и запържват в масло до готовност. Лукът се готви бавно на слаб огън, докато стане златист и сладък. Всичко се пасира до гладък крем, овкусява се и се охлажда. Поднася се върху препечен хляб или брускети.

Рулца от тиквички с крема сирене и орехи
Необходими продукти: две големи тиквички, 200 г крема сирене, една скилидка чесън, орехи, копър, сол.
Тиквичките се нарязват на тънки ленти и се запичат леко на грил тиган. Крема сиренето се смесва с чесъна, копъра и ситно нарязаните орехи. Върху всяка лента се слага от плънката и се навива на рулце.

Баница на хапки с праз
Необходими продукти: кори за баница, два стръка праз, 200 г сирене, три яйца, олио.
Празът се нарязва и задушава до омекване. Смесва се със сиренето и яйцата. Корите се режат на квадрати, пълнят се със сместа и се завиват на малки пакетчета. Пекат се до златисто.

Пълнени фурми със синьо сирене
Необходими продукти: фурми без костилки, синьо сирене, орехи.
Фурмите се разрязват леко, пълнят се със сирене и се добавя парченце орех. Сервират се веднага или леко охладени.

Коледната магия често се крие именно в малките хапки. Добре подбраните предястия създават ритъм на масата, събират различни вкусове и правят празника по-жив и по-личен. Когато познатите рецепти са поднесени с идея и настроение, Коледа се превръща не просто във вечеря, а в истинско преживяване.

Включете се в нашия Вайбър канал, за да научавате най-интересното от деня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X